Новини

Повернутися до переліку новин

У Києві можуть почати забудову парків і лісів

Архівні дані про заповідних зонах Києва загубилися

У столиці назріває черговий скандал – не можуть знайти архівні документи про майже двісті заповідних "шматочків" міста. Депутати кажуть, що це може призвести до будівництва в парках і лісах. Екологи вважають, що постраждати може близько 12 тисяч гектарів зелені. У Київраді теж занепокоїлися втратою і вирішили звернутися до прокуратури, адже вважають, що зникнення документів не випадкове. "Ситуація критична, оскільки через відсутність таких документів у Києві можуть зникнути зелені зони. Їх просто можуть забудувати, адже останнім часом забудовники активізувалися. Ми звернемося в прокуратуру, щоб вони розібралися, де документи", – розповів голова екологічної комісії Київради Руслан Андрійко.

"НЕДОЛІКВІДАЦІЯ". "Після ліквідації територіального органу Мінприроди архів про заповідні території не передавався в КМДА. То де ж він? Папки з оригіналами карт, положень, охоронних зобов'язань та інших документів майже 200 заповідних шматочків Києва зникли!" – Нарікає депутат Верховної Ради Олександр Бригинець. У КМДА кажуть, що держуправління охорони навколишнього середовища при Мінприроди, де і знаходився архів, не ліквідували, однак існує воно тільки на паперах. "Управління повністю не ліквідовано, оскільки було рішення про призупинення ліквідації, але існує лише на паперах. Документи нам не передавались. Чи є вони в дійсності або загубилися – невідомо, адже ми більше року намагаємося з'ясувати це в Мінприроди", – розповів нам начальник управління екології та охорони природних ресурсів КМДА Данила Мавлянов.

ЛІСУ ПІД ЗАГРОЗОЮ. Екологи б'ють на сполох, мовляв, заповідні ділянки, в тому числі сквери і парки, під загрозою вирубки та забудови. "Архів створювався з 1968, а це все – парки, ліси, острови Києва. Одні з найбільш скандальних: частина Біличанського лісу, Жуків острів. В архівах значилося, яке відомство відповідало за ту чи іншу природо-охоронну зону, ці документи виключали можливість їх забудови. Всі документи були в одному екземплярі", – розповів заступник голови Нацекоцентра Олексій Василюк. У департаменті містобудування та архітектури нас спробували заспокоїти: є Генплан, і в ньому всі дані (стара редакція з тисячею змін і винятків тієї чи іншої ділянки з переліку зелених зон, а ось нову редакцію документа все ще не передали на розгляд Київраді. – Авт. ). "Будь-які охоронні зони та об'єкти, які потребують охорони були зафіксовані в різного рівня пріродноохранной документації, в тому числі і в Генпалане. Звичайно, можливо, що ми не знайдемо інформацію на основі чого були встановлені певні охоронні обмеження, але це не означає, що їх не можна відновити", – заспокоює заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Андрій Вавриш.

Експерти ж не згодні з чиновником. "У Генплані вказується тільки контур. І якщо в якомусь парку почнуть будівництво, то довести, що будівництво йде на забороненій території, буде неможливо, адже подивитися дані ніде. За останні 10 років Генплан порушували більше 6 тисячі разів. Тепер ніхто не може гарантувати цілісність природоохороних об'єктів", – говорить Олексій Василюк. Втім, в управлінні екології КМДА відмовлятися не стали. "КМДА була передана оргтехніка від теруправління Мінприроди, але без інформації. Баз і архівів немає! Якщо якийсь забудовник захоче щось побудувати зараз, ми не зможемо перевірити інформацію, чи відноситься ця ділянка до охоронної зони", – зазначає Данила Мавлянов. Вчора взяти коментар у Мінприроди не вдалося.

segodnya.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!