Новини

Повернутися до переліку новин

У Кіровоградській області паспортизовано лише 216 сміттєзвалищ з 404

Під наглядом Держпродспоживслужби Кіровоградської області перебуває 404 сміттєзвалища та 3 полігони для збирання твердих побутових відходів. Наразі з числа цих об’єктів лише 216 отримали погоджені паспорти місць видалення відходів (53 %). В повному обсязі такі об’єкти паспортизовані у містах Кропивницькому, Олександрії, у Новоукраїнському, Гайворонському, Устинівському та Світловодському районах. В інших районах цей показник становить від 30 до 80 %. Про йдеться у повідомленні прес-служби  ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Як зазначив Ігор Бойчук, керівник Держпродспоживслужби області, навіть на офіційно визначених об’єктах поводження з відходами, у тому числі на тих, що отримали паспорти, виявлені порушення, які є чинниками певної небезпеки для довкілля та населення. Із загальної кількості діючих 42,3 % сміттєзвалищ не відповідають санітарним нормам, у 2018 році таких сміттєзвалищ було 58 %, у 2017 – 52 %. Найчастіше на об’єктах поводження з відходами не дотримуються санітарно-захисної зони до житлової забудови, допускають хаотичне накопичення відходів. Серед порушень – відсутність сортування та переробки, ущільнення відходів, що, у свою чергу, призводить до частих випадків самозагоряння.

Лабораторний контроль за об’єктами довкілля навколо місць збирання та видалення відходів фактично не організований. Адже протягом 2018 року дослідження ґрунту, води, повітря проведені лише навколо 145 місць видалення та зберігання відходів з 407, що складає 35 %. Причиною цього є недостатнє фінансування таких робіт з місцевих бюджетів.

Ігор Бойчук повідомив, що в минулому році за результатами перевірок територій було ліквідовано 503 несанкціоновані сміттєзвалища.

Однак лише цих заходів недостатньо, щоб розв’язати проблему в масштабах області.

Тож посадовець звернувся до керівників органів місцевого самоврядування, щоб вони активніше долучалися до розроблення комплексних схем санітарної очистки територій, де має бути прописано, за якими саме населеними пунктами закріплені об’єкти поводження з відходами, а також зазначено – де, коли, ким та в який час відходи збиратимуться і куди вивозитимуться. Впровадження такого механізму сприятиме зменшенню несанкціонованих та розвантаженню вже діючих місць видалення відходів.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!