Новини

Повернутися до переліку новин

У Львові молоді дерева, обкладені плиткою, приречені, – еколог

Молоді дерева, які ростуть у центрі Львова у лунках, приречені. Адже тепер плитку кладуть так, щоб крізь неї вода не просочувалася в землю. Щоб зберегти насадження, їх потрібно поливати, а цього у Львові не роблять.

Про це у коментарі ІА ZIK заявив завідувач відділом охорони екосистем Інституту екології Карпат НАНУ Олександр Кагало.

На прохання ІА ZIK Олександр Кагало оглянув дерева на вул. Валовій, аби дати експертну оцінку їх стану.

Він повідомив, що там ростуть липи і в'язи. В'язи почувають себе нормально, старіші липи теж. Однак одна липа була «неадекватно обрізана з урахуванням того, де росте». А молоді липи, за словами Олександра Кагала, там приречені. Причина цього у тому, що вони не отримують достатньої кількості води.

«Якщо насадження старше, то воно почувається краще. Чому? Такі дерева розвинули потужну кореневу систему, яка у свій час проникла до підземних вод. Завдяки цьому вони і живуть. А молодші мають малу кореневу систему, тому воду мали б отримувати зверху. Але дерева садять у лунках приблизно 80 на 80 сантиметрів. Туди не проникає достатньо води. Крім того, за сучасною технологією, плитку кладуть на піщано-цементну суміш. Після отвердіння вона стає водонепроникною. Раніше плитку клали просто на пісок. Після тривалого дощу вода просочувалась крізь неї і дерева мали достатньо вологи», – пояснив Олександр Кагало і наголосив, зараз насадження треба поливати безпосередньо в лунку.

«Це серйозна проблема не тільки з цими деревами, а й зі всіма насадженнями, які обклали плиткою за сучасними технологіями», – зазначив він.

Еколог додав, що, крім того, липи у центрі міста потерпають від загазованості.

«Ці дерева дуже чутливі до забруднення повітря, особливо вихлопними газами. Бура облямівка на деревах – це нестача води, плюс забруднення, плюс гриби. Але гриби всюди для липи є проблемою», – наголосив еколог.

Водночас він зазначив, що декорації, які почепили на дерева на вул. Валовій зовсім не загрожують насадженням.

«Те, що там поставили якісь декорації, не має стосунку до того, що на двох деревах жовте листя. Одне дерево, на якому висять валізки, посохло давно, – заявив еколог. – Декорації ніяк не шкодять. Тканина натягнута на металевому каркасі, до дерева вона не прилягає».
Декорації, які почепили на дерева на вул. Валовій у Львові. Фото: ZIK

Нагадаємо, цього тижня управління екології та благоустрою Львівської міськради скерувало вимогу до ТОВ ТМ «Рошен» та Галицької районної адміністрації щодо зняття декорацій зі стовбурів та крон дерев на вул. Валовій. Згідно із повідомленням, опублікованим на офіційній Facebook-сторінці управління, на площі, що перед магазином «Рошен», «дерева стали частиною маркетингу та місцем для фотосесій, але, попри культурну та естетичну складову, спостерігаємо паралельно загибель дерев через прикраси, якими обмотані стовбури та гілки дерев (тканина, під якою є ще шар целофану чи скловати, металева решітка). Також на додачу, щільний асфальт навколо дерев, який перешкоджає нормальній аерації ґрунтової зони та розвитку кореневої системи».

«Обгортання зовні тканиною з внутрішнім шаром вище зазначених матеріалів небезпечне тим, що під нею можливий розвиток патогенів та грибкових захворювань, розвиток яких стимулює висока вологість та опади. Помилково кору дерева вважати мертвою та нежиттєздатною тканиною, вона все ж потрібна рослині і виконує механічну, газообмінну, транспортну, захисну та запасну функції. Щодо положень утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України забороняється підвішувати на деревах гамаки, гойдалки, прикріплювати рекламні щити, електропроводи, електрогірлянди з лампочок та інші предмети, якщо вони можуть пошкодити дерево», – наголосили в управлінні.

Джерело: econews.bei.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!