Новини

Повернутися до переліку новин

У одній із шкіл Львова 12 старшокласників щодня контролюють споживання енергії

У Львові старшокласники спеціалізованої школи "Надія" з поглибленим вивченням предметів еколого-правового профілю щодня контролюють споживання енергії.

Майже півроку енергетична команда «Надія+» з 12 учнів, яка отримала доступ до програмного продукту uMuni, проводить щоденний моніторинг показників енергоспоживання, передає Zaxid.net.

Шкільний енергетичний менеджмент у ЛСШ «Надія» запровадили в рамках проекту "Школа енергії", який реалізує Асоціація "Енергоефективні міста України" за підтримки проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», який впроваджує компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

"Діти не лише під керівництвом завгоспа школи знімають покази з лічильників та вносять їх в електронну програму, але й аналізують, складають звіти і висновки, - пояснила кураторка проекту "Школа енергії", учитель фізики Мар'яна Боднар. – Відповідальність за контроль енергоспоживання взяли учні старших класів».

"Проект має на меті підвищити енергоефективність й енергозбереження у школах шляхом проведення енергетичних моніторингів та виховати розумного споживача", - додає жінка.

Завдяки щоденному енергомоніторингу школярі навчилися економити світло, тепло та воду у навчальному закладі, а також ділитися досвідом з колегами та контролювати споживання енергії вдома.

Старшокласники розповідають малюкам про альтернативні джерела енергії, приміром, про ліхтарик, який перетворює динамічну енергію в електричну, а після того - в світлову і не потребує зарядки.

Для учнів із інших шкіл енергокоманда "Надія+" влаштувала Дні енергії, а також спеціальні тренінги та майстер-класи, одне із завдань яких - намалювати енергоощадний будинок.

"Ми поставили чотирикамерні вікна, щоб не продувало, і двері броньовані, які зберігають тепло, - коментують свій малюнок восьмикласники. - Також ми поклали мінвату, щоб стіни тримали тепло, і поставили сонячні батареї на дах, щоб зменшити використання традиційної енергії".

Сьогодні майже всі учні школи "Надія" заощаджують енергоресурси не лише у навчальному закладі, а й удома, ставши неформальними енергоаудиторами.

"Провівши аудит у себе вдома, я побачила, що потрібно замінити штори, які перекривають батареї і затримують певну кількість тепла, на жалюзі, - розповідає учениця 8-го класу Анна Войтанович. - Крім того, виявилось, що потрібно замінити деякі лампочки на енергозберігаючі".

На додачу, учні львівської школи «Надія» вчаться роздільно збирати відходи - у класах встановили спеціальні коробки: пластикоїди та паперожери.

Джерело: ecoburougcc.org.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!