Новини

Повернутися до переліку новин

У Польщі та Чехії ввели плату за поліетиленові пакети

З 1 січня 2018 року у Польщі та Чехії ввели плату за поліетиленові пакети і сумки.

У зазначених країнах з початку року вступила в силу відповідна поправка до закону про упаковку та пакувальні відходи.

Відтепер магазинам заборонено пропонувати покупцям при придбанні товару безкоштовні поліетиленові пакети.

 

Згідно з інформацією Міністерства навколишнього середовища Республіки Польща, нововведення покликане зменшити використання поліетиленових пакетів, які важко переробляти..

 

«Кожен громадянин Польщі використовує в рік близько 300 пакетів, що на 100 пакетів більше, ніж у середньому по Європі, - пояснюють у відомстві. - В рамках нової європейської директиви, яку підписала Варшава, скорочення повинно бути істотним, інакше країні доведеться заплатити великий штраф після 2019 року».

За даними природоохоронного відомства, за перший рік дії нових поправок до державного бюджету надійде близько 1,1 млрд злотих ($ 315 млн). Кошти, зібрані за рахунок "податку на пакети" планується направляти на проекти із захисту навколишнього середовища і демонстрації шкоди поліетиленових пакетів.

 

Натомість, згідно з даними Міністерства охорони навколишнього середовища Чехії, кожен житель теж використовує в середньому 300 пластикових пакетів в рік. «Щорічно у країні утворюється близько трьох мільярдів пакетів, - пояснюють у відомстві. – При цьому одна поліетиленова сумка, яку використовують лише один раз, зберігається у навколишньому середовищі близько 25 років».

 

Як зазначають у міністерстві, до 2019 року у Чехії планується зменшити число пакетів до 90 штук в рік на людину, а до 2025 року - до 40 штук в рік на людину.

«Вартість пакету кожен магазин чи торговець може встановлювати на власний розсуд, однак не нижче собівартості: у більшості випадків ціни коливаються від 3 до 10 крон, - пояснюють у відомстві. - При цьому одноразові пакети для купівлі хлібобулочних виробів, овочів і фруктів залишаться у магазинах безкоштовними, оскільки вони необхідні для дотримання норм гігієни».

Примітно, що деякі торговельні мережі Чехії ввели плату за пакети ще до вступу нового закону в силу.

Як повідомляє міністр охорони навколишнього середовища Ріхард Брабец, чехи зменшили споживання пакетів.

«Згідно з отриманими даними, завдяки введенню торговими мережами плати за пекети споживання пакетів знизилося на 50%, а в деяких випадках і на 60%, - розповідає він. - Стежити за дотриманням закону буде Чеська торгова інспекція та інспекція з охорони навколишнього середовища: штраф за порушення закону може становити до півмільйона крон (19 200 євро)».

Примітно, що у Великобританії число використовуваних поліетиленових пакетів після введення плати зменшилася на 90%. Деякі країни і регіони, наприклад, Північна Ірландія, Уельс, Ірландія, Данія, не пішли шляхом введення повної заборони, а ввели спеціальний податок на цю пластикову тару. З країн, що не входять в ЄС, найвищий податок на пластикові пакети діє в Ісландії, ПАР і Тайвані.

Джерело: журнал "Екологія підприємства"

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!