Новини

Повернутися до переліку новин

У Полтаві обговорили стратегію поводження з небезпечними відходами

У Полтавській ОДА відбулася робоча нарада щодо вивчення питання поводження з небезпечними відходами на території Полтавської області. Йшлося про зберігання, утилізацію та переробку зіпсованих або використаних батарейок, люмінесцентних ламп, батарей та акумуляторів, відходів, що містять ртуть.

У нараді взяли участь перший заступник голови обласної ради Євген Холод, перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, директор Департаменту еклогії та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний.

Як зазначив депутат обласної ради, голова постійної комісії облради з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій, схема обліку, контролю, утилізації відходів в державі не відпрацьована. Тому стоїть завдання хоча б в області навести у цій сфері елементарний порядок:

Учасники наради погодилися, що переробка – це дороговартісний процес, і часто підприємства економлять на утилізації. Тож відходи опиняються просто на звалищі.

«При переробці ламп вилучається ртуть. Раніше підприємство з утилізації ртуті знаходилося в Горлівці, але зараз вона на окупованій території. Тому ця продукція вивозиться незрозуміло куди», – повідомив Андрій Пісоцький.

Читайте також: Отримуємо ліцензію на поводження з небезпечними відходами: екошпаргалка

«Незначна кількість ртуті «забирає» 9 кубометрів питної води. Згідно законодавства, підприємства, у яких утворюються небезпечні відходи, зобов’язані передати їх на утилізацію та переробку, але територіальної прив’язки, що вони мають робити це на території області, нема. А тому склався певний ринок послуг – хтось переробляє ці відходи дорожче, хтось дешевше», – наголосив Ігор Піддубний.

Начальник Держекоінспекції області Вадим Осипенко розповів, що в Україні немає підприємств, які повністю переробляють батарейки.

«Тобто їх збирають, і відправляють десь у Європу. По переробці ламп – працює одне підприємство у Львові. Собівартість переробки люмінесцентної лампи станом на 2016 рік була 6 грн. Тому, якщо хтось збирає за 1 грн, то все це потім осідає невідомо де, бо за 1 грн утилізувати, переробити і відвезти на виробництво з Полтави в іншу область – неможливо. Ті підприємства, які мають зарубіжні інвестиції, працюють з Європою,  – вони співпрацюють з реальними, а не фіктивними підприємствами, що переробляють відходи, бо вони зацікавлені». 

Зараз на території Полтавської області є 3 підприємства, які нещодавно отримали ліцензію на збирання та зберігання небезпечних відходів, зокрема акумуляторних батарей. У решти з 10-ти ліцензію в процесі перевірки анулювали.

Читайте також: Як розробити на підприємстві план дій на випадок виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з небезпечними відходами?

Професор кафедри «Прикладної екології та природокористування»  ПНТУ Юрій Голік проаналізував досвід міста Львова. Там працює утилізаційна установка вартістю 1 млн 300 євро, і забезпечує потреби всієї Західної України.

За результатами наради, вирішили визначити обсяги небезпечних відходів на прикладі обласних комунальних  підприємств – освіти, охорони здоров’я, соцзахисту.  Від них отримають інформацію, скільки люмінесцентних ламп було закуплено, аналогічна кількість і має бути передана на утилізацію. Різниця ж – це те, що знаходиться «в тіні», або ж у водоймах, в лісосмугах, на звалищах. Знаючи обсяги небезпечних відходів, можна буде визначитися з потужністю утилізаційної установки, якщо виникне потреба її придбати. Також треба буде, з одного боку, зацікавити підприємства здавати відходи на переробку-знешкодження-утилізацію, а з іншого боку – збільшити санкції за порушення законодавства.

Джерело: www.np.pl.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!