Новини

Повернутися до переліку новин

У зоні відчуження ЧАЕС висадили енергетичні дерева із найшвидшим у світі зростанням - павловнії

На території зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції висадили саджанці павловнії (Paulownia Clone In Vitro 112) - енергетичного дерева із найшвидшим у світі зростанням.

Як йдеться у повідомленні Держагентства з управління зоною відчуження, чотири експериментальні майданчики створили у рамках наукового проекту, який реалізується за підтримки ТОВ «Павловнія Груп Україна»передає dazv.gov.ua.

Враховуючи стан радіаційного забруднення та склад ґрунтів 100 саджанців Paulownia Сlonе in Vitro 112® висадили у відселених селах Паришів, Рудня-Іллінецька, Копачі та у Чорнобилі.

"Експеримент покликаний оцінити параметри накопичення радіонуклідів цією рослиною на ділянках з різним ступенем радіонуклідного забруднення, - зазначають у ДАЗВ. - Дослідження будуть проводити спеціалісти ТОВ «Науковий парк ЧОРНОБИЛЬ» у співпраці з ДСП «Екоцентр», ДСП «Північна Пуща» та Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником протягом 5 років».

Як повідомив генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв, здатність павловнії концентрувати радіонукліди може бути використана для очищення грунту. 

«Оскільки павловнія належить до групи деревних порід, що швидко ростуть, можна припустити, що у рослин буде спостерігатися підвищений рівень накопичення радіонуклідів», - пояснює фахівець. - Згідно проведеними дослідженнями, дерево павловнії за 5 років досягає до 20 метрів у висоту і швидше за інші рослини поглинає радіоактивні елементи, які містяться у ґрунті».

Paulownia Сlonе in Vitro 112® – штучно виведений вид павловнії, який характеризується високими показниками за темпами приросту, стійкістю до шкідників, захворювань та екстремальних температур: дерева здатні витримувати до -25/-27 °C взимку та до +45 °C влітку.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!