Новини

Повернутися до переліку новин

Удосконалення дерегуляційних процесів: чотири ключові зміни.

З метою спрощення регуляційних та дозвільних процесів в умовах військового стану та задля підтримки бізнесу, Урядом удосконалено механізми  провадження господарської діяльності шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (надалі – Постанова).

Зокрема,

  1. Оприлюднення поданих декларацій

Органи ліцензування, дозвільні органи та суб’єкти надання публічних (електронних публічних) послуг на своїх офіційних веб-сайтах розміщують переліки поданих декларацій.

У переліку поданих декларацій наводиться інформація про:

- суб’єкта господарювання (для юридичної особи – організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), для фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);

- вид господарської діяльності/частина виду господарської діяльності, який провадиться на підставі поданої декларації;

- місце провадження діяльності (якщо провадження діяльності обмежується територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

  1. Збільшено термін для отримання дозвільного документу після завершення військового стану

Суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, у разі відсутності відповідних дозвільних документів (документи дозвільного характеру, ліцензії та/або інші результати надання публічних послуг), невідкладно, але не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності.

  1. Збільшено строки дії діючих строкових ліцензій та документів

Строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються на строк, зазначений у цьому підпункті. 

Нагадаємо, ПАЕУ було ініційовано звернення до Уряду щодо збільшення терміну, необхідного для отримання дозвільних документів, а також строку дії діючих строкових ліцензій та документів. 
  1. Оновлено перелік відомостей, які вносяться до декларації про провадження господарської діяльності

Зокрема,

  1. Відомості про суб’єкта господарювання передбачають:

для юридичної особи - організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження, контактний номер телефону, адреса електронної пошти, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) керівника юридичної особи або його уповноваженого представника;

для фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України), місце проживання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти.

  1. Відомості про фактичну адресу (адреси) провадження господарської діяльності.
  2. Назва виду господарської діяльності/частини виду господарської діяльності, який провадиться суб’єктом господарювання, або інформація щодо змін, які вносяться до дозвільного документа.
  3. Назва дозвільного документа (назви дозвільних документів) на заміну якого (яких) подана декларація або до якого (яких) декларацією вносяться зміни.

Зміни до Переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися  на підставі подання декларації в умовах воєнного стану, затвердженого додатком 2 до Постанови, - не внесено.

Однак зауважимо, що пропозиції ПАЕУ щодо виключення з додатку 2 до Постанови з переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися  на підставі подання декларації в умовах воєнного стану спеціальне водокористування та оцінку впливу на довкілля, крім планованої діяльності в межах територій особливого природоохоронного інтересу (Смарагдової мережі), які затверджені або очікують затвердження постійним комітетом Бернської конвенції, та суцільних та поступових рубок головного користування та суцільних санітарних рубок на площі понад 1 гектар, які не призначені для оборонних цілей держави та ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій; усіх суцільних санітарних рубок на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, - наразі не реалізовано.

Проте, вказані пропозиції підтримано ДРС, Громадською радою при Міндовкілля.

З метою формування додаткових обґрунтувань  щодо необхідності дерегуляції процедури оцінки впливу на довкілля, особливо у повоєнних період, відсутності вивчення Міндовкілля регуляторного впливу Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», ПАЕУ ініційовано відповідне дослідження

Підготовано комітетом екоправа та законотворчості української спілки ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!