Новини

Повернутися до переліку новин

ПАЕУ ініціює дослідження результативності дії Закону про ОВД

Погодьтеся, будь-яке ефективне управління передбачає постійний моніторинг результативності та оцінку досягнення бажаних результатів.

На рівні держави питання вдосконалення правового регулювання регламентовано законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», який, серед іншого, передбачає відстеження результативності регуляторного акту, оцінку стану впровадження регуляторного акту та досягнення цим актом цілей, задекларованих при його прийнятті.

В контексті постійних дискусій щодо ОВД, погодьтеся, кожному учаснику було б цікаво результативність та досягнення цілей, передбачених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля».

Зокрема, щодо:

  • запобігання шкоди довкіллю,
  • забезпечення екологічної безпеки,
  • охорона довкілля,
  • раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності,
  • урахування державних інтересів
  • урахування громадських інтересів
  • урахування приватних інтересів.

З метою об’єктивності і прозорості в питанні ОВД, ми в ПАЕУ зверталися до Міндовкілля та ДРС (Дивитись ЛИСТ) щодо надання звітів про відстеження результативності Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та інформації:

  1. Про заходи, з допомогою яких здійснюється відстеження результативності Закону, у т.ч. строки проведення базового та повторного відстеження результативності; вид даних (статистичних, наукових досліджень або опитувань), які використовуються для такого відстеження; у випадку залучення, - групи осіб, які відбиралися для участі у відповідному опитуванні та, або наукові установи, що залучалися для відстеження.
  2. Щодо розрахунку витрат на одного суб’єкта господарювання великого і середнього підприємництва, які виникають внаслідок дії Закону.
  3. Співвідношення цілей регулювання Закону та прогнозних значень показників результативності, у т.ч. порівняння отриманих значень з прогнозними значеннями показників результативності, їх кількісні та якісні значення.
  4. У випадку відхилення отриманих значень від прогнозованих, аналіз причин відхилення значень показників результативності.

Проте, на превеликий жаль, відповідні звіти відсутні (Дивитись ЛИСТ), що дає підстави припустити, - відстеження результативності Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» також не проводиться.

Користуючись ст. 6 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» ПАЕУ запропонувала (Дивитись Лист) допомогу Міндовкілля щодо підготовки аналізів регуляторного впливу, експертних висновків щодо регуляторного впливу та виконання заходів з відстеження результативності Закону.

Зі своєї сторони ПАЕУ запрошує долучитися до опитувальника всіх зацікавлених осіб – представників УТО, бізнес, консалтинг, громадськість.

  1. Опитувальник для УТО щодо результативності нормативного регулювання оцінки впливу на довкілля
  2. Опитувальник для ГО щодо результативності нормативного регулювання оцінки впливу на довкілля
  3. Опитувальник результативності нормативного регулювання оцінки впливу на довкілля

ПАЕУ наголошує, що ОВД - це процедура громадського суспільства, процедура  безпечного існування всіх зацікавлених осіб, безпечного екологічного планування, раціональних рішень  та стійкого розвитку. Ми акцентуємо, постійний моніторинг результативності та оцінка досягнення бажаних результатів, ОВД в цьому випадку, - інструмент ефективного управління.

Ми запрошуємо переходити від критики до конструктиву.  

Будь-які, навіть нездоланні на перший погляд справи, починаються з першого кроку.

Сьогодні - це лише 10 хвилин Вашого часу, але безцінний результат нашої спільної роботи.

Прес-служба ПАЕУ

Матеріали за темою:

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!