Новини

Повернутися до переліку новин

Україна запровадить нові підходи до управління відходами електричного та електронного обладнання

Кращі європейські практики лягли в основу законопроєкту «Про відходи електричного та електронного обладнання». Документ розроблений з урахуванням вимог Директив №2008/98/ЄС та №2012/19/ЄС. Він передбачає впровадження системи розширеної відповідальності виробника – тобто механізму, за якого виробники відповідатимуть за весь життєвий цикл власної продукції аж до її утилізації. 

Електроніка –  відходи, що містять багато дорогих матеріалів. Наприклад, у загальній масі міститься близько 20% міді, а ще золото, срібло, рідкоземельні елементи тощо. Разом з тим такі відходи є токсичними і небезпечними для довкілля. ВЕЕО містять значну кількість пластику та вогнетривких оксидів (приблизно по 30% за масою), які важко розкладаються та надовго забруднюють довкілля. Важкі метали (свинець, ртуть, кадмій, хром та інші) проникають в ґрунт і воду і викликають серйозні захворювання. 

При цьому маса електронних відходів швидко зростає. Тож і виникла необхідність створення спеціальної системи збирання та оброблення ВЕЕО. Станом на 2023 рік 78 країн світу прийняли спеціальні норми щодо управління ВЕЕО. 

Європейський Союз був одним з перших та ще у 2003 році впровадив директиву про відходи електричного та електронного обладнання (WEEE Directive). Оновили документ у 2012 році. Найрозвинутіші системи переробки ВЕЕО в ЄС наразі мають Болгарія, Німеччина та Швеція.  

Німеччина запровадила закон про електронні відходи в 2005 році. Країна досягла високих показників збору та переробки ВЕЕО – приблизно 45% від загального обсягу проданого обладнання. Законодавство Німеччини передбачає систему розширеної відповідальності виробника (РВВ), яка вимагає від виробників фінансувати збір та переробку своїх продуктів.

Швеція є лідером у сфері переробки електронних відходів, збираючи близько 60% ВЕЕО, що утворюються в країні. Перше законодавство щодо РВВ для електронних відходів в Швеції було схвалене у 2001 році. Крім того, країна забезпечує зручні умови для здачі відходів, такі як пункти збору в магазинах електроніки.

Одну із найефективніших систем переробки електронних відходів у світі  створила Швейцарія. Вона однією з перших країн впровадила систему РВВ – ще в 1998 році. Країна досягла високих рівнів збору та переробки ВЕЕО, які складають понад 75% від усіх проданих електронних приладів.

Тепер цей шлях необхідно пройти і нашій країні. 

 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!