Новини

Повернутися до переліку новин

Українець створив унікальні "сонячні" жалюзі

Комунальні послуги для простого українця – дороге задоволення. Разом з тим такий необхідний ресурс, як світло і тепло, можна отримувати безкоштовно – від сонця. Власники будинків можуть встановити сонячні батареї на дахах, але що робити жителям багатоквартирних будинків? Українець Євген Ерік придумав красиве і порівняно недороге рішення проблеми: «сонячні» жалюзі.

Одне вікно, прикрашене таким незвичайним гаджетом, зможе генерувати до 100 кВт·год енергії в місяць. А обійдуться такі жалюзі в $ 300 з установкою. Ерік розповів AIN.UA, як народився проект SolarGaps і на якій стадії він сьогодні.

Що таке SolarGaps?

«Розумні» жалюзі SolarGaps – це сонячні модулі, які монтуються на віконні жалюзі з внутрішньої або зовнішньої частини віконного отвору. Ці модулі перетворюють сонячне випромінювання в теплову та електричну енергію, роблячи приміщення незалежним від зовнішніх електричних мереж.

Потужність SolarGaps на квадратному метрі віконного отвору досягає 150 Ватт при зовнішньому розміщенні жалюзі і до 100 Ватт при внутрішньому. «Такі жалюзі SolarGaps, встановлені в трикімнатній квартирі з вікнами, що виходять на південь, здатні виробляти до 600 Ватт·год на годину або близько 4 кВт·год в день, а це 100 кВт·год на місяць, – стверджує Євген. – Середнє споживання квартири коливається від 100 до 250 кВт в місяць».

Перетворювач зберігає одержувану енергію і спрямовує її в мережу, щоб живити електроприлади в будинку. А надлишок енергії можна зберігати і накопичувати, а при бажанні навіть продавати за «зеленим» тарифом обленерго, стверджує винахідник:

«Вартість кіловата при споживанні – 1,8 грн., при продажу електроенергії за «зеленим» тарифом – 4 грн.»

Облаштування звичайного вікна в міській квартирі інноваційними жалюзями обійдеться, за оцінками Євгена, в $ 300. Повний перехід на сонячну енергію більш витратний.

«Відключитись від зовнішніх мереж можливо при обладнанні понад 10 метрів квадратних вікон, що виходять на південну сторону, і використання елементів живлення для накопичення і інвертора. Як акумулятор може використовуватися навіть Tesla PowerWall. SolarGaps ідеальні з Tesla Powerwall » , – заявив Ерік.

Винахідник створив експериментальний зразок, провів випробування і залишився задоволений результатом. Щоб керувати рухом панелей на жалюзі автоматично, він створив додаток для смартфона. З таким концептом відправився на iForum 2016, де на нього відразу звернули увагу – про першу версію SolarGaps написали багато українських ЗМІ.

Перший прототип Євген розробив за власні кошти. Сумарно в проект вже вклали приблизно 500 000 грн.

Що далі?

На досягнутому Ерік і Крутько зупинятися не збираються. В майбутньому жалюзі хочуть зробити потужнішими – збільшити ККД до 190 ват на метр квадратний вікна за рахунок застосування більш ефективних і надійних модулів. А в мобільному додатку SolarGaps з'явиться статистика генерації електрики і призначені для користувача налаштування. Поки додаток розробили тільки для Android, проте за словами Еріка, iOS-версія не змусить себе довго чекати.

Для запуску серійного виробництва Еріку потрібно орієнтовно $ 200 000. Зараз команда веде переговори з інвесторами – за словами винахідника, проектом зацікавилися кілька інвестиційних компаній.

SolarGaps планують продавати в Європі та Ізраїлі, де вартість електрики в рази вища за українську. У цьому випадку, за словами розробника SolarGaps, окупність проекту складе 3-4 роки.

Джерело: infokava.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!