Новини

Повернутися до переліку новин

Управління відходами — 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України. Частина 1

Шановні колеги, аналізуючи ті питання, що надходять у 2017 році на адресу редакції «Екологія підприємства», можна стверджувати, що очевидним лідером залишається питання управління відходами. Тому нами ініційовано широкий і всебічний розгляд цієї теми найкращими експертами, а саме, серія публікацій на сторінках видання, а також практична конференція в межах виставки «Екологія підприємства» — «ECOtransformation: управління відходами. 50 головних запитань», де 8 листопада «вживу» обговоримо практичний аспект (дізнайтеся більше — 044-568-5138, 507-2227).

Отже, у матеріалі в форматі «запитання-відповідь» покажемо, яка багатогранна тема управління відходами в Україні. Пропонуємо ексклюзивний практикум для фахівців — відповіді на актуальні запитання з-під пера експертів — лідерів у галузі поводження з небезпечними відходами. Першу частину матеріалу читайте вже в  № 10 журналу «Екологія підприємства».

На запитання відповідає Марина Тимошенко, інженер з охорони НС, ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів»,член Дніпропетровської організації «Всеукраїнська екологічна ліга».

Які штрафні санкції передбачено за неподання у строк декларації про відходи?

Питання встановлення відповідальності за подання Декларації про відходи з порушенням строків залишається не до кінця врегульованим.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про відходи» декларація про відходи — документ, який згідно з цим Законом подають суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів в межах від 50 до 1000.

Відповідно до ст. 17 ЗУ «Про відходи» суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких Пзув від 50 до 1000, зобов’язані щороку подавати декларацію про відходи за формою та у порядку, встановленими КМУ.

Механізм подання декларації про відходи затверджено постановою КМУ «Про порядок подання декларації про відходи» від 18 лютого 2016 № 118 (далі — Порядок). Пунктом 3 Порядку передбачено, що декларація подається один раз на рік одночасно в паперовій та електронній формі до центру надання адміністративних послуг, який передає її відповідно до органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони довкілля, обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (далі — дозвільний орган), або через електронну систему здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами, порядок функціонування якої визначається Мінприроди, до 20 лютого року, що настає за звітним.

Прийняття декларації про відходи є адміністративною послугою, на яку поширюється дія Закону України «Про адміністративні послуги» від 6 вересня 2012 року № 5203-VI. У жодному з вищезазначених документів відсутня інформація щодо неприйняття документів у разі порушення строків подання. Тому подати декларацію ви зможете й після 20 лютого.

Однак пам’ятайте, п. З ст. 42 ЗУ «Про відходи» за порушення строків подання і порядку звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів передбачена дисциплінарна, адміністративна, цивільна чи кримінальна відповідальність. На сьогодні ця норма не реалізована у КУпАП. Відповідний законопроект внесено КМУ до ВРУ 29 травня 2015 року (реєстр. № 2973), але 3 лютого 2016 року повернено на доопрацювання ініціатору внесення. На сьогодні проект знято з розгляду.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!