Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд обмежив доступ російських компаній на український ринок надрокористування

Кабінет Міністрів України затвердив перелік іноземних фондових бірж, до торгів на яких допущені акції юридичних осіб, крім резидентів держави-агресора.

“Сьогодні росія окупувала 740 українських родовищ корисних копалин. Злочинним шляхом, фактично крадучи те, що їй не належить. Але у  цивілізованих взаємовідносинах немає місця ні цій країні, ні її компаніям, які безпосередньо чи опосередковано фінансують тероризм та злочини проти Українського народу. Тому наразі Уряд робить черговий крок для запобігання будь-якій можливості доступу осіб, пов’язаних з агресором, до українських надр”, – прокоментував Міністр Руслан Стрілець. 

Необхідність створення такого переліку є вимогою нещодавно прийнятого Закону України від 01 грудня 2022 р. № 2805–IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами»

.Адже саме цим Законом внесено зміни до Кодексу України про надра, зокрема, щодо визначення юридичних осіб, які не можуть бути користувачами українських ресурсів. Це юридичні особи, в яких:

  • істотну участь має держава, визнана Верховною Радою України державою-агресором; 
  • істотну участь мають юридичні особи, зареєстровані у державі-агресорі;
  • істотну участь мають або є кінцевими бенефіціарними власниками фізичні особи – громадяни та (або) резиденти держави-агресора.

Щоб створити ефективні запобіжники для участі цих осіб у торгах і виникла необхідність затвердити у сфері надрокористування перелік іноземних фондових бірж, до торгів на яких допущені акції юридичних осіб, крім резидентів держави-агресора.

За основу взяли діючий Перелік іноземних фондових бірж, який був схвалений постановою Уряду від 6 вересня 2017 року № 675. Він налічує 21 торговий майданчик. Згідно з проведеним аналізом, на щонайменше 6 з них котируються акції публічних іноземних компаній, які є бенефіціарами українських видобувних компаній. 

Тож саме цей Перелік використовуватиметься для виявлення російських або пов’язаних з росією компаній для запобігання їх допуску до українського ринку надрокористування. 

Водночас Міндовкілля спільно з Держгеонадрами напрацюють пропозиції для вдосконалення переліку, виходячи із тенденцій розвитку міжнародних ринків.

Джерело: Міндовкілля

 

Також дізнавайтеся, які існують види користування надрами із матеріалу "Нормативно-правові засади надрокористування".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!