Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд випускає «зелені» облігації: стало відомо, як українці на них збагатяться

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження представило концепцію впровадження в нашій країні ринку «зелених» облігацій. Це є частиною плану з Енергетичної стратегії України на період до 2035 року.

«Зарубіжні інвестори хочуть бути впевнені в чесних правилах гри на ринку «зелених» облігацій, тому концепція і план дій України щодо впровадження відповідного ринку містять кращі світові практики і стандарти», - повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

«Зелені» облігації - це боргові папери, гроші від розміщення яких спрямовуються виключно на фінансування різних екологічних проектів - пов'язаних з відновлюваною енергією, підвищенням енергоефективності, екологічно чистим транспортом і так далі. Перші такі облігації були випущені Європейським інвестиційним банком в 2007 році під назвою Climate Awareness Bonds (бонди кліматичної спрямованості). У 2008-му облігації, які вже безпосередньо були марковані як «зелені» (Green Bonds) випустив Міжнародний банк реконструкції та розвитку. І понеслося.

Якщо перших облігацій, в 2007 році, було випущено на суму $860 млн, то в 2015-му - на $36,7 млрд. З 2016-му - $81,6 млрд, у 2017-го - $150 млрд, в минулому році - $389 млрд. Екологічні бонди випускають банки, трасти і інвестиційні фонди. Національні уряди і муніципалітети. Великі корпорації (наприклад, Apple) і навіть державні установи. Це не дивно - такі облігації вважаються в даний час найвигіднішим фінансовим інструментом подібного роду. І він буде таким дуже довго - екологічний бум тільки зростає і поширюється.

Україна, на жаль, поки що пасе задніх у новомодних фінансових трендах. 19 грудня 2018 року «зелені» бонди вперше розмістили навіть у Росії, на Московській біржі. А Держенергоефективності розраховують запустити ринок цих облігацій в Україні тільки через два роки (відповідна робота почалася в 2018-му). Однак Савчук налаштований оптимістично: посилаючись на розрахунки International Fininace Company, він стверджує, що запуск ринку дозволить залучити до 2030 року $73 млрд на різні енергозберігаючі програми.

«Теоретично це можливо, - вважає експерт фінансового ринку Андрій Кийко. - Якщо українські облігації будуть розміщені на біржах в Нью-Йорку або у Франкфурті, наприклад. Але не в наших умовах. Про що говорити - у нас досі немає нормального фінансового ринку. У країні три кити бізнесу - це розпил бюджету, оптимізація оподаткування і переділ власності».

Експерт вважає, що одна сфера, яка цілком може спрацювати як екологічна програма, у нас все ж існує. Це полігони твердих побутових відходів.

«Як у нас відбувається утилізація сміття? - пояснює Кийко. - Привезли відходи на звалище, закопали. Через якийсь час там утворюється «родовище» метану. Цей газ добувають для виробництва електроенергії. Струм продається, при цьому бізнесмен ще й отримує цілком серйозні гроші за Кіотським протоколом. Плюс шана і слава, увага міжнародних екологічних організацій, що теж можна монетизувати. Займаючись цим бізнесом, цілком можливо платити відсотки за «зеленими» облігаціями. А іншого проекту, який би зацікавив людини купувати екологічні бонди, я в Україні поки не бачу».

Джерело: Lenta.UA

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!