Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд затвердив загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час засідання Уряду України наголосив, що прийняття ЗУ «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» дозволить: затвердити єдиний документ, який координуватиме зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему; сприятиме створенню умов для захисту наступних поколінь від дії іонізуючого випромінювання та радіоактивних речовин.

Термін виконання першочергових заходів щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, запланованих на 2009-2012 роки згідно із Законом України від 15 січня 2009 р. № 886-VI «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», вичерпано, за словами Міністра

«Процес зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему є досить тривалим і відбуватиметься протягом кількох десятиліть. Саме тому для забезпечення безумовного виконання  запланованих робіт до 2065 року і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року необхідно внести зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», – пояснив Остап Семерак.

Загальнодержавна програма визначає основні етапи  заходів, які необхідно виконати до 2020 року включно. Так, в 2015 року розпочато виконання  етапу остаточного закриття та консервації, що планується завершити у 2028 році.

За словами Остапа Семерака, прийняття ЗУ «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» дасть можливість у 2017-2020 роках виконати основні заходи. Зокрема: 1)розпочати роботи з консервації блоків 1, 2, 3; 2)ввести в експлуатацію СВЯП-2 і розпочати роботи з перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1; 3)вивести з експлуатації водойму-охолоджувач; 4)завершити демонтаж машинного залу першої черги ЧАЕС; 5)завершити будівництво НБК; 6)створити умови безпечного зберігання пошкодженого ядерного палива та інші роботи.

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!