Новини

Повернутися до переліку новин

Вартість спеціального дозволу на користування надрами: механізм її розрахунку

Від редакції:
у грудні 2018 року на сайті Мінприроди було оприлюднено нову Методику визначення вартості користування надрами. Спробуємо разом визначити механізм розрахунку, які вихідні дані закладено у ньому, чи відповідає він вимогам законодавства України у сфері надрокористування.

Згідно зі статтею 34 Кодексу України про надра, за видачу спеціальних дозволів на користування надрами визначають плату (збір), виходячи з вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовищ або ділянок надр відповідно до методики, установленої Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні визначення вартості спеціальних дозволів на користування надрами проводять прямим розрахунком із врахуванням умов залягання корисних копалин, геологічних і техніко-економічних параметрів майбутньої розробки, що ускладнює сам процес розрахунків.

Обґрунтовані дані для проведення розрахунків за цією схемою здебільшого відсутні, і їх приймають на розсуд користувача надр й особи, яка проводить визначення вартості спецдозволів на право користування надрами, що призводить до викривлення та непередбачуваності кінцевого результату.

Необхідність удосконалення визначення вартості спеціального дозволу на користування надрами зумовлена:

  • Планом заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна–2020», який затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 213-р;
  • Концепцією розвитку газовидобувної галузі України, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1079-р;
  • Планом пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 244-р.

Мінприроди розробило проект постанови, який регламентує визначення вартості спеціального дозволу на користування надрами.

Маємо на меті визначити:

  • механізм розрахунків,
Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 2, 2019
Матеріал підготувала Людмила Хоміч, член експертної ради журналу, адвокат (спеціалізація – природоохоронне законодавство)

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 2, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!