Новини

Повернутися до переліку новин

Вас чекає перевірка в режимі карантину: рекомендації фахівця

Людмила Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ, юрист


Хоча заходи щодо протидії поширенню пандемії обґрунтовані і доцільні, постає питання щодо здійснення позапланових заходів та можливості їх проведення, коли підприємство перебуває в режимі обмеженої діяльності. Чи забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) всіх планових заходів у сфері господарської діяльності, чи вказані заборони не поширюються на суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику? Спробуємо розібратися.

2020 рік вніс свої корективи у здійснення державного нагляду. Не зважаючи на затвердження уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, зняття питання недопущення контролюючого органу до здійснення заходів державного нагляду, державний нагляд здійснюється в особливому режимі — режимі карантину.

П’ятирічний період, коли почав діяти мораторій на здійснення перевірок, діяли обмеження щодо предмета перевірки та переліку питань, які перевіряються, та відсутність затвердженої форми акту перевірки, продовжується обмеженнями на здійснення планових заходів.

З одного боку, заходи щодо протидії поширенню пандемії обґрунтовані і доцільні, з іншого — виникає питання щодо здійснення позапланових заходів, можливості їх проведення, коли підприємство перебуває в режимі обмеженої діяльності.


Нормотворчість законодавця щодо обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

Постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 16 березня 2020 року № 215 на усій території України з 12 березня 2020 встановлено карантин.

Згідно з п.п. 4 п. 2 ч. 1 розділу II. Прикінцеві положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 530-IX установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Водночас  ч. 3. розділу II. Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 533-IX тимчасово забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (Голос України від 17.03.2020 — № 51), 18 березня 2020 року.

Два нормативних акти, прийнятих одночасно, передбачають різні правовідносини і питання щодо обмежувальних заходів

Тобто два нормативних акти, прийнятих одночасно, передбачають різні правовідносини і питання щодо обмежувальних заходів: чи забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) всіх планових заходів у сфері господарської діяльності, чи вказані заборони не поширюються на суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику?...

Увага!
Стаття публікується частково!

Повна версія – в журналі №8, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!