Новини

Повернутися до переліку новин

Вчені розробили дах, який використовує одночасно 5 енергоефективних технологій

Інженери з Університету Малайя (Малайзія) сконструювали покрівлю, яка поєднує п'ять енергозберігаючих технологій: сонячні панелі, вітряна турбіна, природна вентиляція і освітлення, а також охолодження і очищення панелей дощовою водою.

Особливістю еко-даху є V-подібна конструкція, яка розташовується над верхньому піку і під гребенем, якої знаходиться додаткове джерело енергії: ряд вітряних турбін для вироблення електрики, передає hightech.fm. 

V-подібна конструкція завдяки спеціальним отворам у покрівлі також збільшує природні повітряні потоки всередині будівлі і поліпшує вентиляцію приміщення. 

Дощова вода спочатку збирається у спеціальний резервуар, а потім подається на автоматичну систему охолодження і очищення сонячних панелей, дозволяючи підтримувати високий рівень конверсії. 

Прозорий дах, який протягом дня забезпечує внутрішні приміщення будівлі природнім світлом, суттєво знижує потребу у штучному освітленні. 

За словами дослідників, еко-дах здатен забезпечити електрикою сім'ю з шести осіб. 

«Кожен житель Малайзії щорічно витрачає в середньому 4200 кВт-год електроенергії, - пояснюють розробники. – Наша покрівля дозволяє виробляти понад 21200 кВт-год в рік, економлячи щорічно на освітленні 1840 кВт-год завдяки прозорій мансарді. На додачу, вентиляційна конструкція зможе пропускати 217 млн куб. м повітря, скорочуючи викиди шкідливого вуглекислого газу на 17 768 кг, а завдяки системі збору дощової води мешканці будинку отримають 525 куб. м води».

За словами вчених, покрівля з сонячними панелями, вітряними турбінами, природною вентиляцією та освітленням допоможе вирішити побутову проблему забезпечення енергоресурсами країн, що розвиваються. «Еко-дах встановлюється і налаштовується з урахуванням місцевих кліматичних умов, опадів і напрямку вітру і не псує зовнішній вигляд будівлі», – наголошують розробники.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!