Новини

Повернутися до переліку новин

Вчені створили сонячну батарею, яку можна оформити у вигляді тексту чи зображення

Дослідники з Університету Аалто (Фінляндія) придумали недорогу друковану сонячну батарею, яку можна оформити у вигляді тексту або зображень. Вона призначена для використання з пристроями з низьким енергоспоживанням. Батарея вже показала продуктивність і довговічність, в порівняннф з існуючими органічними барвниками сонячних елементів, пише Fainaidea.com.

«У забарвлених сонячних батарей були показники продуктивності і довговічності, як і у відповідних фотоелементів, приготованих традиційним способом, – каже науковий співробітник Гуфран Хашмі. – Вони пережили не одну тисячу годин безперервного світла і теплового стресу без будь-яких ознак деградації продуктивності».

Клітина утворюється при струменевому друці концентрованим розчином барвника на плівці з окису титану, яка виступає в якості електроліту. Комбінація спочатку була розроблена в Швейцарській Федеральній Політехнічній Школі Лозанни і команда з Аалто застосувала її у вигляді сонячних елементів із застосуванням графічного файлу з дуже темними і прозорими елементами. В результаті вийшла барвиста батарея з розмальованими (в даному випадку фото) клітинами, які здатні генерувати електроенергію, і в той же час бути носієм інформації.

«Найскладніше було знайти відповідний розчинник для фарби і правильні параметри струминного принтера, який дав точну і рівномірну якість друку», – говорить докторант Озкан Мерві.

Тестування готових клітин показало, що вони зберегли 6.4% ефективності навіть після 1000 годин прискореного старіння в штучних сонячних променях і при 1154 годинах природного сонячного світла.

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!