Новини

Повернутися до переліку новин

Відбулась виїзна робоча нарада на Київській ГЕС

18 лютого 2014 року Голова Держводагентства Василь Сташук взяв участь у виїзній робочій нараді, яка відбулася під головуванням в.о. Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, під час якої розглядався стан готовності гідротехнічних споруд Київської ГЕС до пропуску весняного водопілля 2014 року.

Держводагентством забезпечено щоденний оперативний моніторинг водогосподарської ситуації на водних об’єктах та готовності до пропуску весняної повені.

Основні джерела прісної води на території України - це поверхневий стік річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками. При цьому, лише четверта частина стоку річкових вод формуються на території країни, решта надходить із території сусідніх країн. Основні запаси води формуються на території Росії та Білорусії.

Враховуючи, що Київське водосховище першим приймає повеневу воду, яка приходить до нас з території Білорусії та Росії, Держводагентством в рамках роботи інституту Уповноважених Урядів країн щодо співробітництва на транскордонних водних об’єктах, відпрацьовано схеми взаємодії та обмін інформацією з сусідніми країнами. Станом на 18 лютого сніговий покрив на території Росії та Білорусії майже відсутній (запаси води в снігу в окремих місцях складають 9-14 % від норми).

Режим роботи Дніпровських водосховищ затверджується на підставі узгоджених пропозицій Міжвідомчої комісії, яка функціонує при Держводагентстві.

За попередньою оцінкою Укргідрометцентру повінь на більшості річок України за рівнями і витратами води буде близькою і нижчою за середню.

Очікувані максимальні рівні води на Дніпрі у створі Києва не несуть загрози промисловим об’єктам і житловим масивам міста.

На сьогодні сумарний вільний об'єм Дніпровських водосховищ становить 6,95 куб. км, а Київського водосховища складає 0,65 куб. км (рівень 102,22 м).

У разі збільшення притоку води до Київського водосховища вище середньо багаторічних значень, розроблено сценарій зрізки максимальних витрат на Київській ГЕС до 5 тис. куб. м/с.

Зрізки піку витрат води Київським водосховищем дозволить пропустити повінь у межах Києва та околиць без негативних наслідків.

У басейні р. Прип’ять на більшості водотоків триває незначний підйом рівнів води і на даний час рівні води у м. Чорнобиль на 2,3 м нижче критичних.

Держводагентством спільно з Державним агентством з управління зоною відчуження визначено перелік першочергових заходів щодо безпечного пропуску і ефективної взаємодії під час пропуску повені.

З метою мінімізації негативних наслідків від проходження високих вод, відпрацьовані різні сценарії розвитку повеневої ситуації у 2014 році, зокрема, розроблені зони можливого затоплення для територій вздовж каскаду дніпровських водосховищ, які передано органам місцевого самоврядування для використання.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!