Новини

Повернутися до переліку новин

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ МІНПРИРОДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ І ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ З РОЗГЛЯДУ МАТЕРІАЛІВ ГРОМАДСЬКОГО МОНІТОРИНГУ ТА ОЦІНКИ ДОТРИМАННЯ ЗАПОВІДНОГО РЕЖИМУ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ «ВЕЛИКИЙ ЛУГ»

30 січня 2015 року відбулось засідання Комітету громадської ради при Мінприроди України з питань охорони природних ресурсів і заповідної справи, під час якого були розглянуті результати громадського моніторингу та оцінки дотримання заповідного режиму національних природних парків (НПП) «Великий луг» та «Тузловські лимани».

Захід відбувся на чолі голови Комітету – кандидата біологічних наук, Василя Конищука, у відкритому форматі, за участю заступників голови громадської ради при Мінприроди України Олега Костюшко та Світлани Берзіної, членів громадської ради, громадських інспекторів з охорони довкілля, представників від місцевих громад та адміністрацій НПП, засобів масової інформації. Від Департаменту природно-заповідної справи Мінприроди України у засіданні взяли участь начальник відділу розвитку природно-заповідного фонду - Григорій Парчук та начальник відділу державного управління природно-заповідним фондом - Сергій Матвєєв.

У ході засідання були презентовані матеріали громадського моніторингу та оцінки дотримання заповідного режиму НПП, підготовлені за результатами проведених рейдів громадськими інспекторами з охорони довкілля.

За результатами аналізу діяльності та проведених рейдів-перевірок на території НПП «Великий луг», громадськими інспекторами з охорони довкілля було встановлено повне дотримання заповідного режиму, що позначилось на зростанні біорізноманіття островів Великі та Малі Кучугури (13 островів) на акваторії Каховського водосховища. Зокрема на території НПП «Великий луг» зафіксоване перше на Дніпрі гніздування ковпиці (Platalea leucordia Linnaeus).

Адміністрації та охороні НПП «Великий луг», спільно з водною міліцією, вдалося повністю закрити відвідування цих островів для людей. В результаті, різко зросла чисельність рідкісних та фонових видів птахів. Якщо у 2007 році чисельність гніздуючоїжовтої чаплі (Ardeola ralloides), занесеної до Червоної книги України, за даними старшого наукового співробітника парку В.А.Бусела становила 12 пар, то у 2014 році - 49 пар, (при цьому є ще близько 140 особин жовтої чаплі, що не гніздувала). Вперше загніздилися (1 гніздо) червонокнижна колпиця, і ще 2-3 ковпиці не гніздувало. Занесений до Червоної книги Україникулик-сорока з 2 гніздових пар збільшив свою чисельність до 5 пар. Інший червонокнижний вид - чорноголовий реготун, з 1-2 гніздових пар збільшив свою чисельність до 23 пар. Вперше загніздилися сірий гусак (Anser anser) - 2 пари і середній строкатий дятел, є 2 гнізда червонокнижного орлана-белохвоста. Показовою є динаміка росту чисельності гніздування досить рідкісних видів - великої (Ardea alba) та малої білої чаплі (Egretta garzetta). Якщо на 2007 р на всіх островах не було гніздування великої білої чаплі, то у 2014 році вже налічувалося 49 гнізд. Якщо у 2007 році на всіх островах налічувалось 11 пар малої білої чаплі, то у 2014 році - 82 гнізда. Сірої чаплі (Ardea cinerea) у 2007 році налічувалося на островах 72 гнізда, а у 2014 році - 108 гнізд (2). Завдяки заповідному режиму на островах влітку стала постійно з'являтися каравайка (Plegadis falcinellus), а також постійна на гніздуванні сіра качка (Anas strepera).

Важливе значення мало також створення заповідної зони в центральній частині Маячанской балки. Завдяки встановленню заповідної зони і дотримання на її території заповідного режиму у водно-болотному комплексі з'явилася на гніздуванні руда чапля (Ardea purpurea): 2010 р. - 6 пар, 2011 р. - 8 пар, 2012 р. - 8 пар, 2013 р. - 14 пар, яка до цього ніколи тут не гніздувала, так же з'явилися на гніздуванні червонокнижні великий бугай (Botaurus stellaris) і ходуличник (Himantopus himantopus). Відсутність фактора неспокою дала можливість птахам заселити нові місця, до цього їх тут знаходили лише на кочівлях та годуванні.

НПП «Тузловські лимани» був створений у 2010 році на території Татарбунарського району Одеської області. Його загальна площа становить 27865 гектарів земель державної власності.

За результатами проведених рейдів-перевірок та спілкування з керівництвом і працівниками НПП «Тузловські лимани», громадськими інспекторами з охорони довкілля були виявлені певні недоліки в роботі і порушення Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Зокрема, під час проведення одного з рейдів-перевірок громадськими інспекторами з охорони довкілля були затримані три п'яних мисливця-браконьєра. Також на території НПП були зафіксовані наступні порушення: на дорогах, що входять в парк, немає жодного шлагбаума; недостатньо аншлагів, - усього 4 од. на всю територію парку; охорона парку не працює в суботу-неділю, в дні, коли відбувається масовий наплив рекреантів і мисливців; невідомими особами мішками з піском створюється штучна дамба для перекриття каналу Шагани-Чорне море; територія коси і лиманів парку незаконно відвідується великою кількістю браконьєрів - мисливців і рибалок; кругом велика кількість сміття.

Також представником місцевої громадської організації «Відродження» (м. Татарбунари), Іриною Вихристюк були презентовані інші матеріали які свідчать про порушення чинного природоохоронного законодавства, зокрема незаконне будівництво, покоси та випали очерету, браконьєрство тощо.

Виступи представників громадськості за результатами моніторингу та оцінки дотримання заповідного режиму на території НПП «Тузловські лимани» викликали жваву дискусію, до якої долучився і директор НПП - Ігорь Вторенко. У своєму виступі він розповів що офіційно призначений на посаду лише з листопада 2014 року, зазначивши що переважна більшість виявлених порушень була пов’язана з діяльністю минулого керівництва вже усунута, а деякі з представлених порушень не мають відношення до НПП тому що здійснюються поза його межами.

Учасники засідання мали можливість обговорити презентовані матеріали та обмінятися думками.

За результатами засідання було ухвалено рішення створити при Комітеті громадської ради при Мінприроди України з питань охорони природних ресурсів і заповідної справи робочу групу для незалежного вивчення ситуації щодо дотримання заповідного режиму на території НПП «Тузловські лимани». Доручити робочій групі провести рейд-перевірку НПП «Тузловські лимани» із залученням представників місцевої громади, Мінприроди та Держекоінспекції України.

Комітет громадської ради при Мінприроди України з питань охорони природних ресурсів і заповідної справи дякує представникам інститутів громадянського суспільства які підготували презентаційні матеріали з узагальненою інформацію про дотримання заповідного режиму в НПП «Великий луг» та «Тузловські лимани»: Івану Парнікоза, Павло Швидуну та Ірині Вихристюк.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!