Новини

Повернутися до переліку новин

Відходи: біч екології чи ресурс економіки? Найкращі доступні технології сфери

Як стверджується в офіційних даних Міністерства розвитку громад та територій України, за 2020 рік утворилось понад 54 мільйонів м3 побутових відходів, або понад 15 мільйонів тонн, які захоронюються на 6 тисячах сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тисяч га. При цьому перероблено та утилізовано лише близько 6,3 % побутових відходів, з них: 1,7 % спалено, а 4,6 % побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні лінії.

У розвинутих країнах відходи розглядаються як джерело для вторинної сировини чи джерело енергії. Фонд Еллен МакАртур дав оцінку, що перехід до замкнутого циклу виробництва може збільшити ВВП до 12-15% до 2025 року, що дасть приріст доходу світової економіки на понад 1 трлн доларів США.

В моделі виробництва замкнутого циклу процеси, засновані на «замикаючих петлях», в результаті яких відходи одного процесу стають ресурсом іншого. Наприклад, компанія «Royal D&M» розробила целюлозний біоетанол, в якому сільськогосподарські відходи: кукурудзяні качани, лушпиння, листя і стебла, перетворюються в поновлене паливо. А компанія «Production Verbund of BASF» сформувала ефективний та взаємопов’язаний потік матерів та енергії в хімічному виробництві.

Тому з кожним роком зростає актуальність переходу на нетрадиційні види сировини для виробництва. До прикладу, різноманітність способів делігніфікації недеревної біомаси постійно розширюється, на зміну застарілим сульфатному і сульфітному способам приходять нові, більш екологічно прийнятні: органосольвентний, гідротропні тощо. Однак всі вони поряд з перевагами мають і недоліки, тому перед застосуванням найбільш раціональний метод обробки кожного типу сировини підбирають експериментальним шляхом.

Ще одним таким прикладом є розробка термохімічної технології гідролізу пір’яної сировини і виробництва пір’яного борошна у вакуум-горизонтальних котлах Лапса різної модифікації з використанням реагентів з різними хімічними властивостями (аміак, кальцинована сода, питна сода, сечовина, їдкий натрій). Найбільш ефективним з них виявився гідроліз пір’яної сировини у вакуум-горизонтальних котлах або в сталевому реакторі типу 0110-5,0-4-Са10 з використанням в якості хімічного каталізатора їдкого натрію (№ОН).

Рециклінг також актуальний в умовах обмеження обсягів видобутку водних біоресурсів, коли єдиний шлях збільшення прибутку – це максимально повне використання наявної сировини та безвідходне виробництво, де на виході виходить затребуваний продукт з високою доданою вартістю. В якості одного з можливих напрямків підвищення обсягу виробництва і реалізації без додаткового вилову риби розглядається переробка рибних відходів і малоцінних порід риби в рибну муку.

Також існує модель оптимізації відходів гірничого виробництва, яка розглядається в рамках оптимального скорочення обсягу відвалів порожніх порід. Вона ґрунтується на лазерному моніторингу стану масиву гірських порід, оптимізації кута нахилу і кріплення укосів бортів кар'єрів при розробці родовища.

Найбільш прийнятними організаційними формами для вторинного використання відходів в Україні можуть стати спільні підприємства власників, переробників та споживачів отриманої з відходів продукції. Або ж промислові кластери, які об’єднають географічно локалізовані підприємства, які мають відходи, підприємства з їх переробки або утилізації та транспортні підприємства, які спеціалізуються на їх перевезенні.

Джерело Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!