Новини

Повернутися до переліку новин

Відновлювана енергетика у 2016 році: чого більше — зрад чи перемог?

Наприкінці грудня в Українському кризовому медіа-центрі пройшла прес-конференція «Відновлювана енергетика у 2016 році: чого більше — зрад чи перемог?», учасники якої підбили підсумки року у галузі відновлюваної енергетики

Спікерами прес-конференції виступили:
— Олександр Домбровський, народний депутат України, в. о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки;
— Сергій Савчук, голова Держенергоефективності України;
— Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України;
— Іван Надєїн, засновник Групи компаній «Укртепло», голова громадської організації «Комітет енергетичної незалежності України»;
— Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі Громадянська мережа ОПОРА.

Як розповів у своєму виступі Олександр Домбровський, протягом минулого року в першому читанні парламент прийняв закон про ринок електричної енергії. Також в першому читанні прийнято закон про комерційний облік електроенергії. На розгляді парламентарів законопроект про енергоефективність в будівлях, прийняття якого забезпечить швидке впровадження енергоефективних технологій.

До законопроекту про ринок електричної енергії внесено поправку про «зелений» тариф для енергії, виробленої шляхом переробки ТПВ, що дозволить залучити більше інвестицій і вирішити проблему утилізації ТПВ.

Запрацював закон про ринок природного газу, на цьому ринку з’явилася конкуренція — сьогодні в Україні діють 12 офіційних імпортерів і більше 100 трейдерів. Прийнято закон про незалежного регулятора, який набув чинності. Протягом 6 місяців повинні бути змінені правила відбору й обрані перші три члени Нацкомісії з регулювання енергетики, що дозволить змінити правила гри на енергоринку.

«Що стосується відновлюваної енргетики, – зазначив народний депутат, — у нас, на мій погляд, сформульовані правила. У нас є зелений тариф для вітру, для сонця, для гідроенергії, для біомаси й для біогазу. Ми вважаємо, що ці тарифи на сьогодні є адекватними, які дають стабільні правила гри та можливість залучення іноземних і внутрішніх інвестицій у галузь».

Сергій Савчук переконаний, що минулорічні законодавчі ініціативи Держенергоефективності пришвидшать розвиток відновлюваної енергетики в Україні та сприятимуть залученню інвестицій до цієї сфери. «Наше завдання — створити на законодавчому рівні такі умови, за яких інвестор отримає гарантії повернення своїх інвестицій у «зелені» проекти, а споживачам буде вигідно переходити на «чисті» джерела енергії.

Також пан Савчук приділив увагу законопроекту № 4334, який вже прийнято Верховною Радою в першому читанні. Документ стосується стимулювання розвитку виробництва тепла з альтернативних джерел. «Інвестор, який планує встановити твердопаливну котельню, отримає чітко визначений на законодавчому рівні тариф на тепло «не з газу». Це і буде тією гарантією, на яку чекають інвестори, особливо закордонні. Адже вони зможуть наперед розрахувати рентабельність свого проекту та зрозуміти, наскільки вигідно його впроваджувати», — пояснив голова Держенергоефективності.

Він повідомив, що, за розрахунками експертів, прийняття законопроекту дозволить скоротити обсяг імпорту природного газу до України на понад 3 млрд м3 та залишити в економіці держави 600 млн доларів США, а з урахуванням мультиплікатора — близько 3 млрд доларів. Кінцевий споживач відчує економічний ефект у зниженні тарифів, адже тепло «не з газу» буде на 10 % дешевшим. Конкурентна модель ринку — запорука зменшення тарифів на тепло для споживачів, заміщення споживання газу, збільшення обсягів використання місцевих видів палива. Концепцію запровадження в країні конкурентного ринку тепла вже розроблено та схвалено, готуються проекти законодавчих актів щодо внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» та до суміжних законів.

Георгій Гелетуха зазначив, що чітко прописані правила гри на ринку теплової енергії, які захищатимуть незалежного виробника, дадуть можливість залучити інвестиції до сектора теплопостачання, а створення конкурентних умов в цьому секторі дасть можливість знизити тариф на тепло для кінцевих споживачів.

Ще більшою проблемою для виробників альтернативної енергії та тепла є доставка їх послуг до споживачів. Актуальним є впорядкування механізмів приєднання виробників до мереж тепло- та енергопостачання. Іван Надеїн, засновник компанії «Укртепло», яка нині вже опалює понад мільйон квадратних метрів житла та інших будівель у різних регіонах України, розповів, що виробникам доводиться будувати нові тепломережі, а не підключатися до існуючих. «Дуже мало сьогодні європейського інвестора в Україні, бо в країні складна політична та економічна ситуація. Немає стабільності й у нормативній базі. Але успішні приклади нашої роботи мають допомогти залучити більше інвестицій. Бо без грошей ми тут нічого не побудуємо», — сказав він.

Однією з основних проблем він вважає спротив монополістів. Застарілі тепломережі призводять до значних втрат тепла, але замість їх модернізації втрати перекладають на плечі споживачів.

Для успішного розвитку чистої енергетики необхідна зміна свідомості та зрозумілі правила гри, переконана Тетяна Бойко. Вона наголосила, що сьогодні дуже важливо поширювати досвід використання відновлюваних джерел енергії, показувати що це працює і який економічний ефект це може дати.

Учасники заходу зійшлися на думці, що історії успіху є. Їх не так багато, але важливо їх показувати.

Щоб ознайомитися з розгорнутими коментарями фахівців, читайте наступний номер журнал «Екологія підприємства» № 2, 2017.

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!