Новини

Повернутися до переліку новин

Все про МЗВ парникових газів в Україні

Шановні колеги, підібрали для Вас свіжу підбірку ТОП-практичних роз’яснень щодо моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, від фахових спеціалістів.

Для кожного номера журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» ми шукаємо готові ідеї для зеленого зростання бізнесу та ефективної системи екобезпеки підприємства, які перевірили на собі ваші колеги — успішні екологи українських та міжнародних компаній.


Нова система МЗВ: до яких змін готуватися підприємствам уже тепер?

У сьогочасних умовах всесвітнього карантину, наближення економічної кризи та геополітичної нестабільності у світі може здатися, що питання сталого низьковуглецевого розвитку та зміни клімату відходять на другий план. Проте це зовсім не так.

Які ж зміни очікують підприємства, коли з початку 2021 року запрацює нова для України система моніторингу, звітності та верифікації?

У статті ми зібрали відповіді експертів на найактуальніші запитання за результатами обговорення на квітневому вебінарі, організованому Екобізнес Груп для близько 100 учасників.


Верифікація викидів парникових газів в Україні: з чого розпочати оператору та верифікатору?

Головне у статті:

  1. Нормативні вимоги до верифікації та вимоги до верифікатора
  2. З чого розпочати оператору та верифікатору
  3. Усунення проблем, виявлених в оператора: викривлення, невідповідності та недотримання нормативних вимог
  4. Алгоритм дій оператора та Міндовкілля

Директива 2003/87/ЄС (парникові гази): майбутнє СТВ в Україні

Головне у статті:

  1. Який стан впровадження Директиви 2003/87/ЄС (парникові гази) у 2020 році, чого вдалося вже досягти та які проблеми потрібно подолати.
  2. Яка ситуація зі створенням в Україні Системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.
  3. Як буде забезпечуватися розрахунок Очікуваного Національного Внеску (INDC) викидів парникових газів України, у порівнянні з рівнем викидів 1990 року.

Моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів: підготовка до невідворотних змін

З 1 січня 2021 року набрав чинності Закону України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Законопроект розроблено у відповідності до зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію, зокрема Директиви 2003/87/ЄС про створення системи торгівлі викидів парниковими газами.
Шановні читачі — керівники та спеціалісти підприємств та організацій, які мають обладнання, що викидає в атмосферне повітря парникові гази. Ця стаття саме для вас!


А також ТОП-10 гарячих запитань щодо ОХОРОНИ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ:
Стаціонарне джерело викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, обладнане ГОУ, перебуває на балансі підприємства, однак експлуатується орендарем згідно з договором оренди. Чи необхідно підприємству власним наказом призначати відповідальну особу за технічний стан, обслуговування та безпечну експлуатацію ГОУ, комісійно проводити перевірку технічного стану та ефективності роботи ГОУ відповідно до Правил технічної експлуатації ГОУ?
На підприємстві планується перенесення транспортного цеху (транспорт, обладнання) з одного проммайданчика на інший, нове будівництво не планується (ремонтні бокси будуть розташовані в існуючій будівлі). Дозвіл на викиди підприємство отримало в 2018 році. Чи потрібно проводити нову інвентаризацію та отримувати дозвіл на все підприємство, або можливо отримати дозвіл тільки на нові джерела викидів, які виникнуть у разі перенесення транспортного цеху?
Підприємство має намір купити завод. Чи потрібно буде переробляти наявні у заводу дозволи на викиди та на звуження СЗЗ? Чи може підприємство працювати до оформлення нових дозволів, якщо їх таки потрібно розділити?
Підприємство експлуатує шість заточувальних верстатів, які розташовані в приміщеннях. При їх роботі утворюється абразивно-металевий пил, що проходить через циклон нестандартний Ф300, типу ЦН, розміщений на вулиці, та вентилятором марки РСС 4/40-1.1.1 викидається в атмосферне повітря. Абразивно-металевий пил осідає в циклоні, який періодично очищується. Також на підприємстві є столярна майстерня з фугувальним станком, інверсійним, циркуляційною пилкою. При роботі столярного обладнання проводиться суха очистка аспіраційного повітря вентилятором типу Ц6-46-6, та пил деревини потрапляє в циклон марки ЛИОТ, який періодично очищується. Чи є названі агрегати технологічними установками очистки газу?
На котельні підприємства старі котли замінили на більш сучасні. Як визначати кількість СО2 згідно з проведеною інвентаризацією викидів?
Як часто на підприємстві потрібно проводити контроль викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря?
На нашій ТЕС — понад 20 технологічних процесів. Як уникнути помилок при розбивці категорій джерел викидів? Чи є порівняльна таблиця старого та нового кодування?
Чи потрібно відділу державної установи здавати звіт № 2-ТП річний, якщо котельня працює на дровах?
Які документи потрібно підготувати підприємству, що хоче встановити біогазову установку? Об’єкт має розміщуватися неподалік від села. Чи існують вимоги щодо того, наскільки віддалена має бути така установка від населеного пункту?
Чи потрібна власна лабораторія для внесення організації до Переліку установ, організацій та закладів, яким надається право на розробку документів, що обґрунтовують обсяги викидів для підприємств, установ, організацій та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності, чи достатньо договору на проведення вимірювань з іншою акредитованою лабораторією? Чи всі працівники мають пройти курси з підвищення кваліфікації у відповідній сфері діяльності?

Долучайтеся до рядів читачів журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та отримайте надійний інструмент з екологічної безпеки підприємства.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!