Новини

Повернутися до переліку новин

Вимоги щодо екологічності при проектуванні та будівництві: як уникнути поширених проблем

Одним з найважливіших та всеосяжних інструментів впровадження сталого розвитку є планування і забудова територій. Містобудівна документація — це насамперед стратегічна документація з розвитку. Як бути екологічно відповідальним при проєктуванні та будівництві? Які помилки щодо врахування питань санітарно-гігієнічної безпеки та збереження довкілля найчастіше мають місце та як їм запобігти саме на етапі розробки? Розглядаємо в матеріалі.

Благополуччя населення — найважливіший критерій розвитку територій та населених пунктів, при цьому дотримання балансу є найбільш важкодосяжним. Разом з тим, баланс розвитку певним чином є інтегральним показником між різними векторами розвитку, що залежить від багатьох внутрішніх та зовнішніх факторів.

Протягом всього свого існування людство час від часу замислювалося над необхідністю збалансованого розвитку, але зараз це питання вкрай актуальне, тому як кількість споживачів і забруднювачів зростає, а запаси вичерпних ресурсів та швидкість і здатність до відновлення зменшується. Таким чином, постає питання досягнення балансу між економічним та соціальним розвитком при максимально можливому збереженні довкілля та природних ресурсів. Саме такий сценарій розвитку визначено Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» ст. 1.1 п. 121 як сталий розвиток. Але це стратегії, а у практичній діяльності ми повинні робити певні кроки для пошуку та втілення оптимальних сценаріїв розвитку.

Одним з найважливіших та всеосяжних інструментів впровадження сталого розвитку є планування і забудова територій (або просторовий развиток у більш загальному розумінні). Саме в містобудівній документації за завданням замовника творчий колектив розробників та проєктувальників повинен створити умови для провадження господарської діяльності та створення робочих місць, забезпечити розвиток соціальної інфраструктури та центрів обслуговування, надати рішення щодо забезпечення безпечних санітарно-гігієнічних умов та збереження й відновлення стану довкілля, зокрема розширення екомережі.


Довідково:

Містобудівна документація — це насамперед стратегічна документація з розвитку, тобто певні проєктні та планувальні рішення можуть уточнюватися та деталізуватися на подальших стадіях проєктування.

При цьому замовнику слід повністю використовувати такий інструмент керування, як Стратегічна Екологічна Оцінка (СЕО), та пам’ятати, що чим раніше починається виконання СЕО, тим вища якість оцінки проєктних рішень, а виконання СЕО окремими фахівцями або окремим суб’єктом господарювання допомагає уникнути упередженості при оцінці та надати максимальної користі.


Вимоги щодо забезпечення безпечних санітарно-гігієнічних умов для населення встановлюються Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Державними Санітарними Правилами №173-96 (ДСП 173-96), та певним переліком Державних Будівельних Норм (далі — ДБН). Які помилки щодо врахування питань санітарно-гігієнічної безпеки та збереження довкілля найчастіше мають місце та як їм запобігти саме на етапі розробки — розглянемо ретельніше.

Як бути екологічно відповідальним при проєктуванні, зокрема при розробці містобудівної документації? Розбираємо на прикладі ситуацій в журналі №11, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!