Новини

Повернутися до переліку новин

Як гармонізувати українське законодавство з європейським у сфері управління відходами: продовжується технічний багатовимірний діалог Україна-ЄС

Про поточний стан імплементації європейських норм в Україні, нові тенденції у регулюванні, які планує запроваджувати Євросоюз, та обмін досвідом говорили під час другого технічного діалогу між Міндовкіллям та Генеральним директоратом Європейської комісії з питань навколишнього середовища (DG ENVI).

Такі технічні діалоги запроваджені вперше за всю історію співпраці України та Єврокомісії і спрямовані на пришвидшення адаптації українського довкіллєвого законодавства до європейського. Комунікація здійснюється в рамках платформи EU-Ukraine PHOENIX Dialogues.

“Розуміємо, що євроінтеграція має проходити як на нормативному, так і практичному рівнях. Недостатньо просто прийняти законодавство. Закладені у ньому механізми мають працювати. Тому ставимо перед собою низку завдань – наприклад, створити умови для розбудови сміттєобробної інфраструктури, щоб приватний інвестор був зацікавлений зайти в сектор”, – наголосив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко.  

За його словами, будівництво таких інфраструктурних об’єктів є одним з великих кейсів України, який був представлений на Конференції з відновлення у Лондоні. 

“Нам також важливо вже сьогодні “тримати руку на пульсі” та розуміти подальші тенденції у регулюванні сфери управління відходами в ЄС, які дискусії точаться серед країн, які зміни розглядаються. Це потрібно, щоб вже зараз закладати подібні кроки у свій євроінтеграційний шлях”, зазначив Євгеній Федоренко.

У рамках консультацій також обговорено досвід країн ЄС щодо:

  • економічних стимулів та моделей залучення інвесторів для будівництва сміттєпереробних об’єктів;
  • впровадження принципу розширеної відповідальності виробника;
  • механізмів заміщення одноразових пластикових виробів альтернативами тощо. 

Запропоновано проведення спільної роботи для гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС в частині транскордонного перевезення відходів. 

Україні також є чим поділитися із європейськими колегами. Так, Єврокомісію зацікавив досвід нашої країни у диджиталізації  сфери, а саме створення відповідної інформаційної системи. 

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся, яка є адміністративна відповідальність за порушення вимог у сфері поводження з відходами із матеріалу "Відповідальність за порушення вимог законодавства України у сфері поводження з відходами".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!