Новини

Повернутися до переліку новин

Як оформити документи на передачу відходів суб’єктам господарювання?

Утворювачами відходів є кожна організація. Маленькі ФОПи чи велетенські концерни, приватні підприємства чи державні заклади — неважливо. Навіть, займаючись фінансуванням, ІТ чи маркетингом, завжди утворюється макулатура, відпрацьована техніка, побутове сміття та інше.

Правильному поводженню з відходами підприємство-утворювач має приділяти достатньо уваги, в тому числі й питанню правильної передачі утворених відходів іншому суб’єкту господарювання на утилізацію, переробку, захоронення, знищення тощо. Як оформити документи на передачу відходів суб’єктам господарювання без помилок? З’ясовуємо в матеріалі.

На сьогодні правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов’язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, сортуванням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я людини на території України визначає Закон України «Про відходи» (далі — ЗУ «Про відходи»).

Звичайно ж, ми розуміємо, що законодавство у сфері поводження з відходами вже застаріло та потребує перезавантаження. Наразі готується до другого читання проєкт закону «Про управління відходами» № 2207-1-д, метою якого є вдосконалення системи управління відходами, визначення правових, організаційних, економічних засад та механізмів контролю для забезпечення всебічного захисту здоров’я людей та довкілля шляхом впровадження заходів для запобігання або зменшення утворення відходів, зниження негативних наслідків від управління відходами, сприяння підготовці їх до повторного використання і відновленню як вторинної сировини та енергетичних ресурсів.

Також на сьогодні є болючими питаннями, що потребують вирішення, вдосконалення та змін у сфері поводження з відходами є:

  • методологія та методика визначення класу небезпеки відходу;
  • державний класифікатор відходів ДК 005-96, який є морально застарілим національним нормативним актом, що не відповідає нормам;
  • дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, наявність якого у суб’єкта господарювання є вимогою ст. 17 ЗУ «Про відходи». У зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про відходи» відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру» від 09.04.2014 р. № 1193-VII було скасовано дозвіл на розміщення відходів та ліміт на утворення та розміщення відходів та введено дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами (крім суб’єктів господарювання діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких Пзув не перевищує 1000). Проте станом на сьогодні, Кабміном не прийнято порядок видачі дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, тому відповідні дозволи не видаються до моменту врегулювання законодавчої бази з цього питання.

При оформленні документів на передачу відходів суб’єктам господарювання необхідно враховувати клас небезпеки відходів. Стаття 34 ЗУ «Про відходи» регламентує вимоги щодо поводження з небезпечними відходами:

  • усі небезпечні відходи за ступенем їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та на життя і здоров'я людини поділяються на чотири класи і підлягають обліку;
  • відповідний клас відходів визначається виробником відходів відповідно до нормативно-правових актів, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони довкілля;
  • згідно з Національним стандартом ДСТУ 4462.3.01:2006 «Охорона природи. Поводження з відходами. Порядок здійснення операцій» відходи сфер виробництва і сфери споживання залежно від фізичних, хімічних і біологічних характеристик усієї маси відходу або окремих його інгредієнтів поділяються на чотири класи небезпеки:

 - I клас — відходи надзвичайно небезпечні;
 - II клас — відходи високонебезпечні;
 - III клас — відходи помірно небезпечні;
 - IV клас — відходи малонебезпечні.

Одним з обов’язків суб’єктів господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних, є своєчасно в установленому порядку сплачувати екологічний податок, що справляється за розміщення відходів. Проте, слід зазначити, що відповідно до листа-роз’яснення ДФСУ/ІПК від 07.06.2019 р. № 2585/ІПК/15-32-12-03-12/ за умови наявності у підприємства діючого договору зі спеціалізованими підприємствами, які мають дозвільні документи на поводження з відходами, у такого підприємства відсутній обов’язок платника податку та складання податкової звітності.

  1. Як правильно оформити документи на передачу небезпечних відходів I-III класів небезпеки?
  2. Як правильно оформити документи на передачу малонебезпечних відходів IV класу небезпеки?
  3. Як оформити документи на передачу ресурсоцінних відходів?

Більше відповідей на запитання — в журналі №7, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!