Новини

Повернутися до переліку новин

Як оформити документи, що супроводжують процес приймання-передачі відходів на утилізацію, знешкодження, захоронення?

Як оформити документи, що супроводжують процес приймання-передачі відходів на утилізацію, знешкодження, захоронення?

Організація процесу збирання, зберігання, утилізації та обліку відходів з дотриманням усіх вимог законодавства  допоможе не тільки уникнути штрафних санкцій, а також отримати найбільш точний фінансовий результат діяльності підприємства. 

 У ст. 1 ЗУ «Про відходи» йдеться про те, що відходи — це будь-які речовини, матеріали та предмети, що утворилися у процесі виробництва або споживання, а також товари (продукція), які повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не можуть надалі використовуватися за місцем їх утворення чи виявлення та від яких їх власник позбавлятиметься або має намір позбавитися шляхом утилізації або видалення.

Статтею 8 ЗУ «Про відходи» передбачено, що відходи є об′єктом права власності. Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої в порядку, передбаченому законом.

Згідно статті 9 ЗУ «Про відходи» суб′єктами права власності на відходи, серед інших є підприємства, установи та організації усіх форм власності. Суб′єкти права власності володіють, користуються і розпоряджаються відходами в межах, визначених законом.

Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої, в порядку, передбаченому законом.

Згідно ст. 17  Закону суб′єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов′язані: запобігати утворюванню та зменшувати обсяги утворення відходів; здійснювати організаційні, науково-технічні заходи для максимальної утилізації відходів чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації.

При оформленні документів на передачу відходів суб′єктам господарювання необхідно враховувати клас небезпеки відходів.

Оформлення документів на передачу небезпечних відходів 

Зберігання та утилізація відходів має здійснюватися спеціальними підприємствами відповідної спеціалізації, в об'ємах та межах, передбачених ліцензіями. (ЗУ "Про відходи", ЗУ"Про ліцензування видів господарської діяльності»).

 Тому при виборі суб′єкта господарської діяльності для передачі йому небезпечних відходів підприємства необхідно затребувати у даного суб′єкта господарювання копію ліцензії Мінекології, в якій буде зазначено вид діяльності та перелік відходів, з якими даний суб′єкт господарювання має право здійснювати операції. Обов′язково необхідно перевірити актуальність дії даної ліцензії.

 Перелік суб'єктів господарської діяльності, які здійснюють поводження з небезпечними відходами вказані у «Переліку ліцензіатів щодо поводження з небезпечними відходами», що розміщений в реєстрі ліцензіатів на офіційному сайті Мінприроди.

Під час підписання договірних зобов'язань між сторонами рекомендовано, щоб суб′єкт господарювання продемонстрував весь життєвий цикл відходу до повного його зникнення, а також відобразив у договорі зобов'язання щодо забезпечення утилізації відходу в терміни дії договору. 

Далі при передачі небезпечних відходів даному суб′єкту господарювання обов′язково необхідно оформити даний факт передачі відходів актом приймання-передачі (або актом виконаних робіт).

Оформлення документів на передачу відходів в  якості вторинної сировини 

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про відходи»:

Відходи як вторинна сировина - відходи, для утилізації та переробки яких в Україні існують відповідні технології та виробничо-технологічні і/або економічні передумови.

Утилізація відходів – використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

Збирання і заготівля відходів як вторинної сировини – діяльність, пов′язана із збиранням, купівлею, прийманням, зберіганням, обробленням (переробленням), перевезенням, реалізацією і постачанням таких відходів переробним підприємствам на утилізацію, а також надання послуг у цій сфері. 

У випадку, коли суб’єкт господарювання  утворює відходи, які для інших суб′єктів господарювання є ресурсоцінними та можуть бути використані в якості вторинної сировини (макулатура, склобій, полімери, деревина, гума, нафтопродукти, електроніка, акумуляторні батареї тощо), тоді  відходи можна продавати в якості товару.

Для можливості продажу вторинної сировини необхідні відповідні умови.

Це - наявність в установчих документах підприємства виду діяльності - заготівля, переробка та реалізація відходів виробництва.

І якщо раніше ця діяльність вимагала ліцензування, то з 2015 року провадження діяльності, пов’язаної зі збиранням, заготівлею окремих видів відходів як вторинної сировини більше не потребує ліцензії. (ЗУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 № 1775-III втратив свою чинність 28.06.2015р). Наразі цей вид діяльності регламентується ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності». Згідно даного Закону України операції поводження з відходами вторинної сировини відсутні в переліку видів господарської діяльності, що ліцензується.

Підставою для передачі вторинної сировини на подальшу утилізацію може бути договір між Постачальником та Покупцем.

Однак у випадку продажу відпрацьованих акумуляторних батареї, які  є небезпечними відходами, вказаним у позиціях 32, 34 Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2000 р. № 1120 необхідно перевірити в нього наявність ліцензії Міндовкілля, в якій буде зазначено необхідний вид діяльності та назва необхідного виду відходу, згідно яких суб′єкт господарювання буде проводити операції.

Проведення операцій з більшістю відходів, що утворюються на підприємстві та можуть слугувати вторинною сировиною для інших суб′єктів господарювання не потребує ліцензування.

Але все ж таки для продажу відходів у даному випадку необхідно дотримуватися певних вимог. Необхідно пересвідчитись, що в правоустановчих документах підприємства, що приймає відходи як вторинну сировину, вказаний відповідний вид діяльності – заготівля, переробка і реалізація відходів виробництва, та призначений відповідний код КВЕД.

Оформленням процесу продажі відходів, які вже були списані, розпочинається з  процедуру оприбуткування, згідно актів оприбуткування.

Цей матеріал публікується частково і є частиною спецвипуску

Все про управління відходами на підприємстві

У спецвипуску вміщено нові форми щорічної звітності про витрати на екологію та утворення й поводження з відходами.

 


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!