Новини

Повернутися до переліку новин

Як розробити документи для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами

Документи, у яких обґрунтовують обсяги викидів, є невіддільною частиною заяви на отримання дозволу на викиди.

У разі зміни якісних і кількісних показників викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря документи підлягають коригуванню.

Оформлювати документи необхідно відповідно до Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, затвердженої наказом Мінприроди від 09.03.2006 № 108 (далі — Інструкція № 108).

Розроблення документів, у яких обґрунтовують обсяги викидів, здійснюють установи, організації та заклади, яким надано право на їх розроблення, які занесені до відповідного переліку Мінекоенерго України, мають вимірювальні лабораторії, уповноважені (атестовані) на проведення відповідних вимірювань (забруднювальних речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню та для яких затверджено методики вимірювання), що засвідчують свідоцтвом про уповноваження (атестацію).

Документи, що обґрунтовують обсяги викидів для підприємств, установ, організацій та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності, розробляють щоразу в разі наміру отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин.

І ЕТАП. Вивчення документації

Серед документації, яку варто дослідити, відокремлюють:

  • Генеральний план
  • Відомості щодо санітарно-захисної зони
  • Технологія виробництва (технологічні регламенти процесів)
  • Інвентаризація викидів забруднювальних речовин
  • Перелік та опис виробництв (основних, допоміжних, підсобних і побічних), виробничих і технологічних процесів, технологічного устаткування
  • Відомості Щодо сировини, яку використовують, допоміжних матеріалів, напівфабрикатів, продукції, що випускає підприємство, використання палива для вироблення тепла, пари й електричної енергії
  • Терміни введення в експлуатацію технологічного устаткування, нормативний строк його амортизації, дата проведення останньої реконструкції або модернізації технологічного устаткування, зміни показників продуктивності устаткування внаслідок реконструкції, порівняно з проєктними показниками
  • Перспективний план розвитку підприємства

ІІ ЕТАП. Проведення оцінки впливу викидів на довкілля

Під час цього етапу проводять розрахунок розвіювання викидів у приземному шарі атмосфери згідно з ОНД-86 «Методика расчета концентраций в атмосферном воздухе вредных веществ, содержащихся в выбросах предприятий» і визначають зону впливу викидів і групу об’єктів.

ІІІ ЕТАП. Аналіз відповідності фактичних викидів установленим нормативам

На цьому етапі провадять аналіз відповідності фактичних викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами встановленим нормативам на викиди, зокрема технологічним нормативам, відповідно до законодавства України.

ІV ЕТАП. Розроблення пропозицій

Розроблення пропозицій щодо дозволених обсягів викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та пропозицій щодо дозволених обсягів викидів з урахуванням (у разі потреби) поетапного зниження викидів із зазначенням тривалості кожного етапу та відповідних обсягів викидів, а також пропозиції щодо умов, які встановлюють у дозволі на викиди.

V ЕТАП. Розроблення планів заходів щодо управління викидами

Серед заходів щодо управління викидами виокремлюють наступні:

  • Досягнення встановлених нормативів гранично допустимих викидів для найпоширеніших і небезпечних забруднювальних речовин.
  • Охорона атмосферного повітря на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  • Ліквідація причин і наслідків забруднення атмосферного повітря.
  • Остаточне припинення діяльності, пов’язаної з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, і приведення місця діяльності в задовільний стан.
  • Запобігання перевищенню встановлених нормативів гранично допустимих викидів у процесі виробництва.

Здійснення контролю за дотриманням установлених нормативів гранично допустимих викидів забруднювальних речовин та умов дозволу на викиди.

VІ ЕТАП. Оформлення документів

Опис, таблиці, плани, розрахунки оформлюють у проєкті документа відповідно до Інструкції № 108.

Цей матеріал публікується не в повному обсязі і є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!