Новини

Повернутися до переліку новин

Як розробити Звіт з інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами?

Інвентаризація викидів

Інвентаризація проводиться для стаціонарних джерел викидів, через які в атмосферне повітря надходять забруднюючи речовини, що здійснюють забруднення атмосферного повітря.

Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10 лютого 1995 року № 7 затверджено Інструкцію про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві (далі — Інструкція), яка містить в собі методичні вказівки по змісту та оформленню необхідних документів для створення звіту по інвентаризації викидів забруднюючих речовин, які утворюються на підприємстві з урахуванням технологічного процесу та його особливостей.

Застосування даної Інструкції обов’язкове при проведенні інвентаризації викидів забруднюючих речовин виробничими об’єднаннями і промисловими підприємствами, організаціями і установами (далі — Підприємства), які мають викиди забруднюючих речовин в атмосферу, незалежно від відомчого підпорядкування і форм власності (п. 1.3 Інструкції).

Згідно з частиною другою пункту 1.4 Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 № 7, інвентаризація викидів забруднюючих речовин може проводитись як у повному обсязі, так і вибірково по визначенню параметрів окремих джерел утворення або викидів, визначенню якісних і кількісних характеристик окремих забруднюючих речовин, що відводяться в атмосферне повітря при експлуатації технологічного обладнання.

Матеріали інвентаризації викидів використовують і застосовують під час:

  • розробки нормативів утворення забруднюючих речовин, які відводяться у атмосферне повітря при експлуатації технологічного та іншого обладнання, споруд та об’єктів;
  • розробки нормативів гранично допустимих викидів;
  • регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу;
  • здійснення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря;
  • розробки короткострокових і довгострокових планів заходів підприємств;
  • розробки екологічних програм по зниженню викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

Відповідно до п. 1.11 Інструкції, звіт про інвентаризацію викидів забруднюючих речовин подається в Мінприроди (суб’єкт господарювання, об’єкт якого належить до першої групи), обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища (суб’єкт господарювання, об’єкт якого належить до другої або третьої групи) для реєстрації у вигляді роздрукованого звіту (один примірник) та в електронній формі.

Алгоритм робіт з проведення інвентаризації викидів:

І ЕТАП. Вивчення документації

На першому етапі вивчають відповідну документацію, а саме:

  • проєкт будівництва підприємства;
  • технологію виробництва (технологічні регламенти процесів);
  • матеріально-сировинний баланс;
  • технічну документацію обладнання, споруд, устаткування.

ІІ ЕТАП. Обстеження підприємства, виявлення джерел викиду

Під час обстеження розглядають:

  • усі приміщення, установки, споруди, основне та допоміжне обладнання;
  • номінальний, «холостий» і аварійний режими роботи;
  • наявність і стан газоочисного обладнання.

Розташування приміщень, споруд, устаткування, обладнання та джерел викиду наносять на план із визначенням просторових координат.

ІІІ ЕТАП. Проведення лабораторних досліджень параметрів викидів

Визначення параметрів викидів, відбір та аналіз проб проводить лабораторія, яка має відповідне свідоцтво про атестацію лабораторії промислових викидів, повірене та каліброване обладнання, компетентний штат співробітників.

Результати досліджень оформлюють протоколами за встановленою законодавством формою.

ІV ЕТАП. Збір і оброблення даних

На цьому етапі провадять збір і оброблення даних про роботу технологічного устаткування підприємства, розрахунок викидів забруднювальних речовин від неорганізованих джерел.

Масу викидів розраховують на підставі питомих показників викидів, терміну експлуатації обладнання, витрат матеріалів і сировини, об’єму випуску продукції тощо.

Усі розрахунки виконують відповідно до затверджених компетентними органами або чинних в Україні методик.

            Опис, таблиці, плани, розрахунки оформлюють у звіт відповідно до Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 № 7.

Важливо!

Перед проведенням інвентаризації викидів має бути виконана робота з налагодження технологічного та вентиляційного обладнання відповідно до чинних санітарно-гігієнічних норм.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022

Стаття «Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря: покроковий алгоритм дій» від Олени Кошелевої, еколога вугледобувного підприємства, експерта ПАЕУ, внутрішнього аудитора систем ISO 9001, ISO 14001 розглядає питання щодо:

  1. Постановки на державний облік в галузі атмосферного повітря.
  2. Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
  3. Розробки звіту з інвентаризації викидів та документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.
  4. Розробки документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!