Новини

Повернутися до переліку новин

Як США бореться з наслідками промислового забруднення

З початком освоєння нового континенту люди повільно рухалися з сходу на захід, забудовуючи поля, луги та лани промисловими виробництвами, автотрасами та сільськими господарствами. Все це дало свої наслідки у вигляді низки екологічних проблем.

Зокрема, гірничодобувна промисловість (вугілля, метали, корисні копалини), чавунні кузні і доменні печі були одними з перших галузей в США, які виробляли відходи.

В кінці 18 – початку 19 століть відходи гірських робіт потрапляли в річки і струмки, оскільки в чавунних печах і печах для охолодження використовували воду. Ці галузі були відносно невеликими підприємствами, що виробляють невелику кількість продукції, а стічні води, які вони скидали в річки і струмки, були пропорційно розведеними. Однак у міру зростання фабрик в 19 столітті зростала і кількість виробленого забруднення. На початку 19 століття впровадження парових двигунів як в гірничодобувній, так і в обробній промисловості (наприклад, у текстильній промисловості) значно збільшило продуктивність, а більш широке використання двигунів привело до збільшення обсягів нагрітої води, що викликало теплове забруднення. Підвищення продуктивності, поряд з введенням в експлуатацію залізниць в 1830-х і 1840-х роках, що збільшило загальний попит на вугілля і корисні копалини, призвело до додаткового утворення відходів. Також до промислового забруднення додавався й швидкий ріст урбанізації та викиди стічних вод у річки.

Для того, щоб вирішити цю наростаючу проблему уряд прийняв низку кроків:

  • Контроль за ерозією і наносами – це методи, які використовуються для зменшення забруднення водотоків. Найпоширеніший і ефективний метод боротьби з сільськогосподарськими угіддями – це рослинництво, яке збільшує ґрунтовий покрив і стабілізує схили. Без належних методів стабілізації ґрунту опади можуть викликати вимивання великої кількості наносів у водойми, створюючи проблеми з проникненням сонячного світла і видимістю. Типові превентивні заходи для будівельних майданчиків включають матування і мульчування для боротьби з ерозією, а також установку противойлових загороджень для уловлювання відкладень, що не виловлюються засобами контролю ерозії.
  • Очищення сільськогосподарських стічних вод. Фінансування з грантів на чисту воду дало можливість фермерам реалізувати проєкти з контролю за забрудненням сільськогосподарських угідь до того, як вони потрапить у водні джерела. Методи мінімізації та стримування забруднення води від сільського господарства в Сполучених Штатах включають заходи по водозбору, управління поживними речовинами, покривні культури, буферні зони, управління відходами тваринництва та управління дренажем. Буфери – це невеликі смужки землі, вкриті рослинами, які здатні видаляти забруднювачі, такі як азот, фосфор і відкладення, перед скиданням у водойму. Для видалення цих забруднюючих речовин з сільськогосподарських стоків використовуються як буфери, так і покриття сільськогосподарських культур.
  • Контроль і очистка міських стоків. Міські райони впливають на якість води, збільшуючи обсяг стоків і забруднюючих речовин. Одним з рішень для зменшення стоку було будівництво нових поверхонь з проникаючими бруківками, які дозволяють дощовій воді проходити через поверхню в підземні водоносні горизонти і зменшувати кількість міських стоків. Крім того, правильне використання і зберігання побутової хімії мають вирішальне значення для зменшення випадків розливів, що забруднюють місцеві водні шляхи. У Сполучених Штатах Америки щодня збирається близько 34 мільярдів галонів стічних вод, які відправляються на очисні споруди. Стічні води збираються через комбіновані колектори, які використовуються для відведення побутових і зливових стоків, або в окремі побутові колектори. Установки для очищення стічних вод включають в себе процеси фізичного видалення, такі як фільтри і відстійники, а також біологічні процеси для видалення органічних речовин і потягнув з води. Очисні споруди пред'являють суворі вимоги до дозволів, щоб гарантувати, що їх скиди не заподіють шкоди навколишньому середовищу або здоров'ю населення. На деяких заводах вдосконалені процеси очищення для контролю забруднення поживними речовинами перед скиданням.

В 19 столітті єдиним федеральним законом по боротьбі із забрудненням води був Закон 1899 року про річки і гавані. У законі 1899 Конгрес заборонив скидання «сміття» – сміття, що заважає судноплавству, – але інші форми забруднення (наприклад, стічні води, харчові відходи, хімічні відходи, розливи нафти) не розглядалися. У 1924 році для вирішення проблеми розливів нафти в гаванях Конгрес прийняв Закон про забруднення нафтою. Закон передбачав штрафи в разі розливів нафти, але вони застосовувалися тільки до судів в прибережних водах. У 1930-х і 40-х роках були створені державні поради з водопостачання для моніторингу деяких аспектів якості води.

Перший закон щодо чистої води прийняли лише в 1972 році. Він встановив широку нормативну базу для поліпшення якості води в Сполучених Штатах. Закон визначає процедури контролю забруднення і розробки критеріїв і стандартів для забруднювачів в поверхневих водах. Закон уповноважує Агентство з охорони навколишнього середовища регулювати забруднення поверхневих вод в США в партнерстві з державними агентствами. До 1972 року було дозволено скидати стічні води в поверхневі води без перевірки або видалення забруднювачів води. У 1981 і 1987 роках в закон були внесені поправки, що стосуються будівництва муніципальних водоочисних споруд, регулювання скидів муніципальних зливових стічних вод і подальшого створення Державного оборотного фонду чистої води, який надає штатам субсидії для поліпшення муніципальних систем очищення стічних вод і фінансування інших поліпшень якості води.

Головна річка найбільшої річкової системи в Північній Америці – Міссісіпі – досі є і однією з найбільш забруднених в світі. Не менш забруднена і інша велика річка – Огайо. Якщо в забрудненні Міссісіпі винувато в основному сільське господарство (залишки азотних і фосфорних добрив, що потрапляють в річку через ґрунт, на 60% відповідальні за деградацію річки), то забруднення Огайо викликано промисловими стоками. Основні забруднювачі в річці Огайо – нітрати і ртуть від сталеливарного виробництва компанії AK Stееl. Незважаючи на великі обсяги шкідливих речовин, що скидаються в річку підприємствами, формального перевищення норм не фіксується. На думку директора відділення екологічної організації Siеrra Club в Огайо Метта

Трокал, таке можливо через те, що підприємства спочатку змішують викиди з водою в басейнах при виробництвах для розведення концентрації шкідливих речовин, а потім поступово цю суміш зливають у річку. Таким чином, норми не порушуються, але річка залишається сильно забрудненою. Проте, завдяки законодавчим зусиллям держави, співпраці бізнесу і вимогам громадськості, ступінь забруднення навколишнього середовища в США поступово знижується

У 1950-х, 1970-х і 1990-х роках Конгрес Сполучених Штатів почав приймати ряд законів про чисте повітря, які значно посилили регулювання забруднення повітря. Цим ініціативам пішли окремі штати США, деякі європейські країни і, в кінцевому підсумку, Європейський Союз. Закон про чисте повітря встановлює кількісні обмеження на концентрацію основної групи забруднювачів повітря і забезпечує механізми звітності та забезпечення дотримання. Агентство США з охорони навколишнього середовища (EPA) є федеральним агентством, відповідальним за створення та дотримання правил, які реалізують ці закони. Ефект від цих законів був дуже позитивним. У Сполучених Штатах у період з 1970 по 2006 рік громадяни отримали наступні скорочення щорічних викидів забруднюючих речовин: 

  • викиди окису вуглецю знизилися з 197 млн тонн до 89 млн тонн;
  • викиди оксидів азоту знизилися з 27 млн тонн до 19 млн тонн;
  • викиди діоксиду сірки знизилися з 31 млн тонн до 15 млн тонн;
  • викиди твердих частинок знизилися на 80 %;
  • викиди свинцю знизилися більш ніж на 98 %.

У документі 2020 року, опублікованому дослідниками Массачусетського технологічного інституту, було виявлено, що близько половини забруднення повітря і половина пов'язаних з цим смертей викликані викидами за межами кордонів даного штату, як правило, через переважаючі вітри з заходу на схід. Регулювання забруднення повітря ділиться між федеральним урядом, урядом штату і місцевою владою.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!