Новини

Повернутися до переліку новин

Як у Польщі розвивається сімейний еко-бізнес

У Польщі успішно розвивається сімейний бізнес у екологічній сфері.

Такі підприємства поєднує зацікавленість зробити навколишнє середовище чистішим.

Марек Гуз, власник фірми Urbanbin, 25 років виробляє металеві контейнери для сміття від 110 до 1100 літрів. Сьогодні на виробництві, яке знаходиться у Гданську, працює 20 осіб.

«Спочатку вивчав муніципальний ринок поводження з відходами, а потім створив кілька моделей різного об'єму і кольору, що підходять під обслуговування різними сміттєзбиральними машинами», - розповідає підприємець. Контейнери забезпечені чіпами, які дають можливість контролювати рівень наповнення ємкостей».

На контейнери у Польщі встановлюють сенсор, що позначає його приналежність і унікальність. «Контейнерна кришка замикається на ключ, щоб туди не потрапляло "чуже" сміття, - розповідає Марек Гуз. Перед вивантаженням вміст контейнера зважується, тобто мешканці платять тільки за конкретну вагу».

Зроблені зі сталі контейнери у 3-4 рази довговічніше, ніж пластикові баки, а коштують всього на 20-30% дорожче, продовжує Марек Гуз. «Девіз мого підприємства - думай про майбутнє!, - пояснює він. - Після закінчення терміну служби металевих контейнерів, який сягає 15 років, мої контейнери можна переплавити на новий виріб».

25 років тому сім'я Лусина започаткувала фірму Haba з очищення води у приватних домогосподарствах. Сьогодні на підприємстві, яке знаходиться у невеликому чотирнадцятитисячному містечку Гроджік у 50 км від Познані, працює 35 осіб.

Haba виробляє компактні сертифіковані очисні споруди, які зручно розміщуються на ділянці, не залишають неприємних запахів і забезпечують всі необхідні стандарти якості очищення води. Індивідуальна очисна станція складається з двох сполучених ємностей: у першій відбувається первинне відділення осаду, а у другій - біологічна очистка за допомогою реактору.

«Найменший за обсягом очищення варіант очисної системи, яка обслуговує родину з 4 осіб, розрахований на 2,3 кубометри стоків і коштує близько 7 тис. злотих (до 53 тис. гривень), - пояснює менеджер Марта Лусина. Систему можна зробити заглибленою у присадибний газон, прикрити звичайним люком так, що її навіть і не видно буде».

Haba має досить широку товарну лінійку: підприємство випускає установки для очищення побутових та промислових стоків. Продукцію купують у багатьох регіонах Польщі та за межами країни.

Ще один сімейний бізнес - група VIVE Textile Recycling, яка лідирує у сфері переробки текстилю на європейському ринку вже 25 років. 

На підприємстві, яке знаходиться у місті Кельце, за 180 км від Варшави, збирають, сортують та виготовляють виготовляють з використаного текстилю промислові вироби.

Сьогодні у групі працює понад 1200 осіб, щодня переробляється понад 400 тонн сировини.

На спеціальних лініях речі, які були у вжитку, сортують за кольором, призначенням, складом тканини. Якісні речі готують для подальшого продажу - після прання та апретування вони потрапляють у мережу магазинів VIVE Profit, а старі – переробляють: подрібнюють, гранулюють і використовують як сировину для нового продукту. 

«Для виготовлення промислових серветок або схожих на ламінат тротуарних плит, садових лав та столів "під дерево" у гранульовану суміш додають близько 10% вживаних поліетиленових пакетів, - розповідає менеджер з маркетингу Евеліна Розара. – Виготовляємо також еко-торби, що нагадують валяні вовняні вироби, - і в рамках акції "Торба за торбу" вручаємо їх тим, хто не викидає вживані речі в загальний контейнер, а приносить їх в спеціальні пункти для подальшого рециклінгу - одна така сумка, вироблена зі старих речей, економить до 2600 літрів води».

У Польщі контейнери для збору текстилю від населення встановлюють у людних місцях.

Щоб змінити ставлення до речей, створених заново з перероблених матеріалів, партнер проекту - Маріуш Пржибильський, один з найвагоміших польських дизайнерів у 2016 році реалізував проект, який об'єднав дві області - високу моду та утилізацію використаного одягу. У співпраці брендів Przybylski та VIVE Textile Recycling виникла колекція "Трансплантація". Обрані моделі унікальної колекції експонувалися на виставці POL-ECO-SYSTEM 2017.

Коли національне законодавство, держава та місцева влада створюють сприятливі умови для бізнесу, то охорона навколишнього середовища стає не тільки соціальною інвестицією, а й економічно вигідною справою. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!