Новини

Повернутися до переліку новин

Як зробити сталеливарну промисловість вуглецевонейтральною: інноваційна розробка

Олександр Кузнєцов,

керівник проєкту «DECARBON ENGINEERING», Україна


Робота такої важливої галузі економіки будь-якої крани, як металургія, неможлива без викидів в атмосферу: на жаль, не редукування СО2 можливе лише за умови зупинки  металургійних агрегатів, а екомодернізація для зменшення цих викидів потребує мільйонних інвестицій.

Проте є інший вихід: існуючими технологіями зменшувати споживання вуглецевмісних ресурсів, редукуючих СО2 матеріалів (карбонатів та вуглеводневих видів палива), виключати пов’язане утворення СО2 на виході з технології виробництва сталі завдяки інноваційній розробці українських науковців, яка не має аналогів у світі!

Металургія — це метал для людства і робочі місця для людей, та водночас це й вплив на стан екосистеми міст, регіонів, континентів і загалом на клімат Землі. Шлях поліпшення екології виробництва — це зниження шкідливих викидів з існуючих технологій, що застосовуються на виробництві. Цей процес можна назвати ековдосконаленням, і його, на наш погляд, необхідно розділити на такі складові: екомодернізація і екооновлення.

Екомодернізація — це реконструкція діючого обладнання, дооснащення існуючих технологічних процесів (ремонт фільтруючих систем для газів, що відходять, їх заміна, установка нових аспіраційних систем і т.ін.). Витрати на реконструкцію зрозумілі та включаються до виробничої собівартості продукції, що випускається.

Екооновлення (так зване «озеленення» виробництва) — це технологічне проєктування і створення нових високотехнологічних проєктів, їх промислове впровадження, це вищі матеріальні та інтелектуальні затрати, це позиція лідера, це завжди інвестиції.

Прикладом екооновлення є плани найбільшої в світі сталеливарної компанії ArcelorMittal, яка має намір вкласти 215 млн євро в два проєкти зі зменшення викидів СО2 на 350 тисяч тонн на рік. ArcelorMittal отримала кредит у розмірі 75 млн євро від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) за підтримки Єврокомісії на реалізацію двох проєктів з екооновлення в металургійному місті Гент, Бельгія.

В рамку

Проєкт «Стиланол»

Передбачає: проєктування та будівництво комплексу технологічного обладнання з переробки відпрацьованих газів з доменної печі, з подальшим перетворенням переробленого вуглецю в рідкий етанол.

Комерційний результат: отриманий етанол можна використовувати як рідке паливо у відомих металургійних технологіях.

Очікуваний результат: установка щорічно вироблятиме 80 млн літрів переробленого етанолу на рік.

Реалізація проєкту очікується у 2022 році.

Проєкт «Тореро»

Передбачає: будівництво установки, яка дозволить переробляти відходи деревини на біовугілля.

Комерційний результат: використання біовугілля, як замінника коксу в доменних печах. Очікуваний результат: установка буде виробляти 40 тис. тонн біовугілля. Вартість установки — 50 млн євро.

Реалізація проєкту очікується у 2022 році.

Вплив на зміну клімату — однозначно в бік поліпшення (реалізація двох проєктів дозволить скоротити до 350 тисяч тонн викидів СО2 на рік в атмосферу Землі).

Директор підрозділу плаского прокату ArcelorMittal Europe Герт Ван Полвурде, повідомив: «Ми виділили понад 250 млн євро на розробку і тестування технології, яка допоможе зробити сталеливарну промисловість вуглецевонейтральною. Ці два проєкти є нашою першою великомасштабною реалізацією зобов’язань по скороченню викидів СО2 і трансформації сталеливарної промисловості».

Залишається чекати моменту, коли ці проєкти стануть комерційними і будуть реалізовуватися «під ключ» іншими металургійними підприємствами, що переймаються екомодернізацією.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія – у журналі №7, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!