Новини

Повернутися до переліку новин

Які можливі загрози для гірничого підприємства у разі недотримання норм Податкового кодексу?

Ситуація:

З початку 2016 року Державна служба геології та надр України при наданні спецдозволів на користування надрами з метою видобування корисних копалин, Угодою про умови користування надрами, зобов’язувала надрокористувачів «проводити повторну державну експертизу та оцінку/переоцінку запасів родовищ корисних копалин через кожні п’ять років експлуатації ділянки надр» (пункт 5.3 Угоди).

Підставою для цього, на думку Держгеонадр, був пункт 25 Положення, затвердженого Постановою КМУ від 22.1994 № 865 відповідно до статті 45 Кодексу України про надра.

Надрокористувачів, які уклали угоди раніше, Держгеонадра зобов’язали проводити повторну державну експертизу шляхом видачі обов’язкових до виконання приписів та наказів.

Невиконання Угоди або Припису, відповідно до підпунктів 1) та 8) пункту 22 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. № 615 було підставою для зупинення дії Спеціального дозволу на користування надрами.

Крім цього, відповідно до вимог абзацу третього п. 252.16 ст. 252 Податкового кодексу України, «Гірничі підприємства, що порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, обчислюють податкові зобов’язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України».

Держава тиснула на бізнес як адміністративними методами, так і фінансово.

Довідково:

Періодична експертиза та переоцінка запасів будь-якого родовища вартує користувачу спецдозволу до 1 млн грн. Сприймаючи обов’язок періодичної експертизи-оцінки за непотрібний атавізм з ознаками надлишкового регулювання бізнесу, надрокористувачі сумлінно виконували такі дії, побоюючись анулювання спецдозволу.

Проте деякі підприємства не дивлячись на шалений тиск вистояли та зітхнули із полегшенням у зв’язку зі скасуванням вказаного корупційного пункту постановами КМУ № 264 від 26.03.2008 та № 1108 від 18.12.2017, інші втратили спецдозволи та припинили своє існування через надлишкове регулювання.

Працювати по-новому:

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30 листопада 2021 року № 1914-IX який набрав чинності з 01.01.2022 року.

Вказаним Законом пп. 14.1 ст. 14 ПКУ доповнено новою нормою, пп. 14.1.881 такого змісту:

  • Пп. 1.881 — кондиції на мінеральну сировину об’єкта (ділянки) надр для цілей розділу IX цього Кодексу — сукупність техніко-технологічних та фінансово-економічних вимог до провадження господарської діяльності гірничого підприємства з видобування корисних копалин, які забезпечують раціональне використання об’єкта (ділянки) надр, у тому числі економічно ефективне видобування корисних копалин за видами товарної продукції гірничого підприємства, що розроблена та затверджена на період 5 років у порядку, визначеному законодавством з регулювання гірничих відносин.

Надрокористувачі стурбовані та запитують, невже знову повернулася корупційна норма, вже через норми Податкового кодексу України.

Хочемо заспокоїти, що підстав для стурбованості немає…

________________________________________________

Увага! Матеріал публікується частково!

Повна версія – в е-журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!