Новини

Повернутися до переліку новин

Які технології та обладнання використовують для утилізації і переробки вторинних ресурсів?

У наш час підприємства, які утилізують вторинні ресурси, таким способом не тільки зберігають, очищують навколишнє середовище та запобігають екологічній катастрофі, а й виробляють вторинну сировину, яка дедалі більше користується попитом. Нараз існує чимало способів переробки, в тому числі й ті, які не завдають шкоди екології.

Виділяють такі основні технології перероблення сміття:

  • спалювання на полігонах — застосування даного способу утилізації відходів дозволяє звільнити значну площу земель, але завдає шкоди довкіллю. Але якщо на підприємстві є високотехнологічне обладнання, здатне спочатку видалити всі шкідливі компоненти: метали, пластик, акумулятори, а потім приступити до процесу, то цей метод роботи зі сміттям заслуговує на існування;
  • плазмова переробка — метод, заснований на впливі на матеріал заготовки низькотемпературної плазми (Т = 3 000 ÷ 50000 К), в результаті чого в ньому виникають зміни хімічного складу, структури та фізичного стану (розмірів і форми). Допускає утилізацію відсортованої сировини, як наслідок, виходить вторинна продукція, яка може бути застосована для виготовлення будматеріалів, керамічної плитки та інших продуктів; 
  • піроліз при низьких температурах — один з найефективніших і корисних способів переробки сміття, адже практично не справляє негативного впливу на навколишнє середовище і виробить велику кількість тепла, яке можна перетворити в електроенергію. Це процес, при якому подрібнене сміття піддається термічному розкладанню. Він відбувається при температурах від 400 до 850 градусів. Перевага низькотемпературного піролізу в порівнянні з традиційним для нас спалюванням відходів полягає, в першу чергу, в його ефективності в плані запобігання забруднення навколишнього середовища. За допомогою піролізу можна переробляти найрізноманітніші складові відходів, що не піддаються утилізації, наприклад такі як автопокришки, відпрацьовані мастила, пластмаси та відстійні речовини. Після низькотемпературного піролізу в смітті не залишається ніяких біологічно активних речовин, тому складувати піролізні відходи можна без ризику заподіяння шкоди природному середовищі. Утворений при цьому процесі попіл має високу щільність, що істотно зменшує обсяг сміття, що піддається подальшому складуванню.
  • аеробний спосіб компостування – завдяки йому можна ефективно утилізувати будь-які рослинні рештки, відходи тваринництва, як від ВРХ, так і від птахівництва, також можна компостувати й міські відходи: опале листя, суху траву, солому, гілки кущів та дерев. Під час компостування додається кисень та, за потребою, волога, глина, солома чи торф. В результаті можна отримати високоефективні органічні добрива, покращення властивостей ґрунтів, отримання стабільних урожаїв.

Для того щоб підібрати для підприємства, яке займається утилізацією відходів, обладнання, що не буде завдавати шкоди довкіллю, потрібно перед придбанням ознайомитися з висновками екологічних експертиз та результатами тестування, яке воно проходить на завершальному етапі пусконалагоджувальних робіт.

Зокрема, для перероблення сміття методом піролізу слід обрати обладнання, які мають екологічно безпечні технологічні особливості процесу, а саме захист реактора від попадання кисню, що забезпечує відсутність діоксинів, фуранів та інших небезпечних речовин у вихідних продуктах піролізу та в золі. А також обладнання має містити інноваційну систему фільтрів, які очищують продукти піролізу від речовин, що можуть загрожувати навколишньому середовищу.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

26 лютого 2021 Спецкурс «Управління відходами на підприємстві», онлайн


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!