Новини

Повернутися до переліку новин

Заборона на захоронення не перероблених відходів: чи зробить Україна крок у майбутнє?

Заборона на захоронення не перероблених відходів: чи зробить Україна крок у майбутнє?

Однією із основаних екологічних задач на 2018 рік є забезпечення дії та власне реалізація положень законодавства України про сортування відходів. 

Так, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами» від 02.10.2012 р. № 5402-VI з 1 січня2018 р. забороняєтьсязахоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів та встановлюється адміністративна відповідальність за це.

Пункти цього ж закону про роздільне збирання відходів діють ще з листопада 2012 року, так суб’єкти господарювання, які вивозять відходи на полігони повинні здійснювати їх роздільне збирання.Захоронення відходів – остаточне розміщення відходів при їх видаленні у спеціально відведених місцях чи на об'єктах таким чином, щоб довгостроковий шкідливий вплив відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини не перевищував установлених нормативів.

Відтак, важливо щоб процесу захоронення завжди передував процес сортуваннята переробки.

З 1 січня 2018 року в дію вступить норма ст. 828 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає адміністративну відповідальність за захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів у формі штрафу для громадян (від 340 до 1360 грн.) та на посадових осіб підприємств, установ і організацій, СПД  (від 850 до 1700 грн.) (частина 1 статті).

Розміри штрафу як завжди викликають посмішку, однак порушені законодавцем питання заслуговують на увагу.Нове законодавство відповідає європейському, зокрема положенням Директиви 2008/98/ECвід 19 листопада 2008 р. «Про відходи та скасування деяких Директив». Так, згідно статті 18 вищенаведеної Директиви встановлена заборона змішування небезпечних відходів, а в статті 11 детально врегульована переробка всіх відходів, повторне використання та утилізація.

Разом з тим, на мою думку, Україна ще не готова до радикальних дій у цій сфері, організація сортування сміття відбувається вкрай повільно, а смітники, принаймні в Києві, завалені сміттям різноготипу. Потрібні поступові кроки, разом з тим, важливо реалізовувати норми Кодексу України про адміністративні правопорушення і ретельно слідкувати за дотриманням встановлених законодавцем правил.

Необхідною в цьому питанні є співпраця місцевої влади і бізнесу, усвідомлення своїх дій кожною людиною та сприяння громади виконанню чинного законодавства України. Звичайно важливо, щоб політика державної влади буланаправлена на збереження довкілля, оскільки без цього норми Кодексу України про адміністративне правопорушення ризикують залишитися мертвими.

З метою запобігти «сміттєвому колабсу», оскільки з 01 січня 2018 року полігони не будуть мати права приймати на захоронення не відсортоване та не перероблене сміття, 20 вересня 2017 року у Верховній раді України був зареєстрований проект закону (№7127), яким пропонувалося відстрочити вступ у дію положень Закону № 5402-VI щодо заборони не перероблених відходів на один рік.

Однак, 14 листопада 2017 року профільний природоохоронний Комітет Верховної Ради України повернув проект на доопрацювання, обґрунтовуючи це тим, що в законопроекті не містяться фінансові затрати на створення мережі підприємств сортування та переробки сміття, чіткий алгоритм дій державної та місцевої влади, направлений на виконання вже існуючих норм законодавства, а Кабінет Міністрів України має надати чіткий графік, протягом якого має бути створені відповідні умови та інфраструктура. Комітет зазначив, що відтермінування певного строку має негативні тенденції, і відповідно з 1 січня 2018 року ми з вами сповна оцінимо ефект від дії закону.

Нагадаю, що у сфері поводження з відходами повноваження на складення протоколу про адміністративне правопорушення та складення штрафних санкцій має Державна екологічна інспекція України, територіальні органи якої діють у всіх областях, яка і буде компетентною з 1 січня 2018 року вжити заходів і зупинити захоронення не перероблених відходів.

Тим часом, влада взяла курс на реалізацію проекту «захорони перероблене» і 8 листопада 2017 р. уряд ухвалив Національну стратегію управління відходами до 2030 року, яка передбачає запровадження в Україні європейської п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами.

Так, наприклад, планується досягнення у 2024 році загального показника перероблення відходів упаковки – 60% та за окремими видами упаковки:

  • скляної тари – 60%;
  • пластикової упаковки – 23%;
  • упаковки з паперу та картону –60%;
  • упаковки з металу – 50%;
  • упаковки з дерева – 15%.

Як бачимо, пластикову упаковку планується переробляти лише у розмірі 23 % від її загального обсягу. Однак, сьогодні в пластиковій упаковці продається більшість продуктів харчування у супермаркетах: від молочної продукції, сирів до м’яса, їжі для тварин, кондитерської продукції, а смітники завалені нею. Тому, цей показник слід завищувати не лише силами влади, але й зусиллями бізнесу і громадськості.

Важливо відмітити, що в будь-якій справі має значення перш за все циклічність влади і її зусиль. В Україні влада змінюється кожні 5 років, а отже завжди існує ризик того, що стратегія управління відходами може залишитись на папері. Тому активними слід бути кожному громадянину і починати з малого: сортувати вдома, заради нашого майбутнього, піклування про довкілля,нового покоління.

Для видання «Екологія підприємства» Асоційований партнер Правничої фірми «Софія» Вікторія Варєнікова.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!