Новини

Повернутися до переліку новин

Забруднення повітря в Україні – погляд з космосу

Забруднення повітря – одна з найсерйозніших загроз здоров’ю людей. У всьому світі щороку приблизно 7 мільйонів людей помирають від забрудненого повітря. Поточна ситуація з якістю атмосферного повітря в Україні різноманітна і пов’язана з розподілом основних міських та промислових центрів. Загалом від забруднення повітря найбільшою мірою постраждали Дніпропетровська, Донецька, Київська, Луганська та Запорізька області. З позиції найбільш забруднених міст варто виділити 6 ключових міських районів: Дніпро, Донецьк, Кривий Ріг, Київ, Маріуполь та Запоріжжя.

Розподіл діоксиду азоту (NO2) є відносно рівномірним. Деякі області (Київська, Донецька, Запорізька області тощо) мають значно вищі концентрації вмісту NO2, ніж у інших областях країни. Висока концентрація переважно спостерігається у найбільших містах, промислових та вугледобувних районах. У зимовий період на північному заході України спостерігається значне транскордонне перенесення NO2 з території Польщі. Вплив людини на концентрацію оксиду вуглецю (СО) помітний у низовинах великих центрів виробництва сталі: Маріуполь, Запоріжжя, Кривий Ріг та Кам’янське.

Найбільше забруднення СО спостерігається у Дніпропетровській, Київській та Запорізькій областях. Зазвичай в Україні спостерігається низька концентрація формальдегіду (НСНО) та діоксиду сірки (SO2). Зони з вищим рівнем концентрації SO2 зосереджені навколо міських районів, особливо у східній частині України, з діючими вугільними шахтами, коксохімічною, хімічною та важкою промисловістю. Концентрація дрібнодисперсних твердих часток (PM2,5 та PM10) зменшується з півдня на північ країни, водночас найвищі концентрації спостерігаються у промисловому регіоні сходу України. Середні концентрації PM у 2,5 перевищують норми Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 127 районах з найбільшими значеннями у Донецькій та Дніпропетровській областях, а також у місті Київ. Навіть середнє значення показника PM2,5 у країні перевищувало межу ВООЗ у березні 2017 року, листопаді 2018 року та лютому 2019 року. Рекомендовані ВООЗ значення вмісту PM10 були перевищені у місті Маріуполь та в деяких районах чотирьох міст (Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя та Донецька), що розташовані на південному заході України. У вересні 2018 року та березні 2020 року середній по країні показник вмісту PM10 досяг межі ВООЗ.

Державна політика, що підтримує поліпшення якості повітря, має бути зосереджена на чотирьох основних напрямках:

  1. Розвиток моніторингу якості повітря.
  2. Підтримка контролю за дотриманням нормативів та дозволених обсягів викидів.
  3. Внесення змін до практики управління у ключових секторах.
  4. Залучення громадськості до процедур прийняття рішень.

Більше – в Дослідженні за результатами аналізу супутникових знімків Copernicus Sentinel 5p та даних про забруднення повітря з контрольованою якістю Служби моніторингу атмосфери Copernicus.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!