Новини

Повернутися до переліку новин

Закон № 377: що таке верифікація та яка кількість установок буде охоплена системою МЗВ?

Що таке верифікація?

Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» від 12 грудня 2019 року № 377-IX (далі — Закон № 377) дає визначення верифікації, як діяльності верифікатора, що полягає у перевірці звіту оператора, підготовці та видачі верифікатором за результатами перевірки верифікаційного звіту.

Якщо говорити по суті, то основна мета верифікації полягає у визначенні з розумною впевненістю, що звіт оператора про викиди не містить суттєвих викривлень.

Для досягнення цієї мети оператор установки повинен, за ініціативою верифікатора, усунути всі виявлені викривлення і невідповідності шляхом їх коригування та приведення до відповідності згідно з затвердженим планом моніторингу.

Верифікація закінчується остаточним висновком. Цей висновок має бути ясним і зрозумілим, а також оцінювати звіт про викиди або як «задовільний» або «незадовільний». Задовільний висновок може бути наданий у випадках, якщо Звіт про викиди не містить суттєвих викривлень. Відповідно, незадовільний висновок може бути наданий у випадках, якщо Звіт про викиди містить суттєві викривлення.

Варто зазначити, що при здійсненні верифікаційних оцінок, верифікатор має і буде діяти з великою обережністю. І оцінка звіту як «незадовільного» в остаточному висновку буде надаватись навіть тоді, коли верифікатор через одну або кілька невідповідностей не може виключити, що у звіті не містяться суттєві викривлення. Те ж саме стосується випадку, коли верифікатор не зможе зробити висновку ані про наявність, ані про відсутність суттєвих викривлень та невідповідностей через так званий «обмежений обсяг верифікації», коли верифікатор не має достатніх даних, які йому необхідні для перевірки.

Якщо проаналізувати «календар дій», необхідних для виконання вимог Закону, то січень — березень кожного року буде піком навантаження на верифікаторів? Чи є вже розуміння, яка кількість установок буде охоплена системою МЗВ? Чи достатньо буде верифікаторів для того, щоб забезпечити процес їх верифікації?

За нашими оцінками, операторів установок буде близько 400 юридичних осіб, а установок — більш як 1000, зазначає Михайло Левицький, Генеральний директор TMS Ukraine–cooperation partner of TUV SUD, кандидат економічних наук, доцент кафедри стандартизації та сертифікації НУБіП, Зелений пояс 6 Сигма, експерт з BSC, засновник, редактор журналу «Das Management», - з них великих та середніх установок — у межах 200.

Переважна більшість малих стаціонарних установок (близько 800) — це котельні, що працюють на природному газі або мазуті, тобто прості установки. Викиди таких установок обчислюються за даними інвойсів на паливо та паспортів якості мазуту або природного газу.

«Я не буду брати на себе відповідальність оцінювати необхідну кількість верифікаторів в Україні, але точно можу стверджувати, що особливо в перші періоди дії Закону № 377 з врахуванням обмеженості в часті (3 календарних місяці) на верифікацію, ми будемо мати дефіцит верифікаторів. На цей дефіцит буде впливати необхідність проходження достатньо складного процесу акредитації» - зазначає експерт.

Здається, що верифікація — це дуже комплексна та коштовна процедура. Чи не буде вона надто великим фінансовим тягарем для бізнесу?

 «Малі» та «прості» установки звільнені від застосування деяких вимог щодо МЗВ

Так, верифікація — це платна послуга. Для великих та середніх установок вартість верифікації не буде мати суттєвого впливу. Що стосується так званих «простих» та/або «малих» установок, то система МЗВ дозволяє таким установкам застосовувати спрощені методики моніторингу. Крім того, такі установки звільнені від застосування деяких вимог щодо МЗВ.

Наприклад, оператори таких установок можуть використовувати спрощені плани моніторингу, застосовувати спрощені методики моніторингу (наприклад можливість використовувати нижчий рівень точності або визначати обсяги палива на основі відомостей про закупки), пом’якшені вимоги до оцінки невизначеності й оцінки ризиків та інше. Як наслідок, верифікатор буде використовувати спрощену процедуру верифікації, яка і коштувати буде значно менше у порівнянні з великими установками.

Увага! Стаття публікується частково!
Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2020.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!