Новини

Повернутися до переліку новин

Зберігаємо правильно обладнання та відходи, які містять ПХД

У відповідності до визначення поліхлоровані дифеніли (ПХД) це ароматичні сполуки, які мають дифенільний комплекс (два бензольних кільця, об'єднаних одним вуглець-вуглецевим зв'язком), в якому атоми водню заміщені атомами хлору (до десяти атомів). Базовою формулою для ПХД є C12H10-nCln, де n=1-10 (CAS No. 1336-36-3). 

У випадку діелектричних рідин використовуються суміші, які, головним чином, містять три-, тетра- та пентахлоровані гомологи. Якщо в будь-якому обладнанні концентрація ПХД перевищує 0,005% за масою, то воно вважається таким, яке містить ПХД.

Якщо в матеріалах, рідинах та відходах концентрація перевищує ПХД 50 мг/кг, то воно вважається забрудненим ПХД.

ПХД може міститися у закритих, частково відкритих та відкритих системах. До закритих систем відносять:ізоляція та/або охолоджуючі рідини в трансформаторах (ГОСТ 16555); рідкі діелектрики в конденсаторах (ГОСТ 1282, ГОСТ 18689); вимикачі та інші електровироби. 

До частково відкритих систем відносять: 

  • рідкі теплоносії; 
  • гідравлічні рідини в вантажопідіймальному обладнанні, вантажних автомобілях і насосах; 
  • насоси високого тиску; 
  • вакуумні насоси; 
  • мастильні матеріали; 
  • регулятори напруги; 
  • наповнені рідиною електричні кабелі; 
  • наповнені рідиною автоматичні вимикачі. 

До відкритих систем відносять: 

  • фарби; 
  • водовідштовхувальні речовини для просочення і протиспалахуючі добавки для деревини, паперу, тканини і шкіри; 
  • ламінуючі речовини в целюлозно-паперовій промисловості; 
  • добавки до клеїв, ущільнювачів і корозійностійких покриттів; 
  • основа для інсектицидів; основа каталізатору полімеризації для нафтопродуктів; імерсійні масла для мікроскопії; 
  • приготування пестицидів; 
  • кабельна оболонка/обшивка.

Виявлення обладнання, продукції та відходів, що містять ПХД, здійснюється в процесі його інвентаризації. 

Інвентаризації підлягає все маслонаповнене електричне обладнання як те, що знаходиться в експлуатації, так і списане, розташоване на території підприємств, або тимчасово розміщене на іншій території. 

Виявлені в процесі інвентаризації обладнання, продукція та відходи підлягають обов’язковому обліку. 

Облік ПХД, обладнання та відходів, що містять ПХД, є обов'язковим для всіх власників ПХД, власників обладнання, що містить ПХД, і власників відходів ПХД. Обліку підлягають масла на основі ПХД, обладнання, що містить ПХД, що перебуває в експлуатації (резерві) або виведене з експлуатації (за умови наявності в ньому залишкової кількості ПХД), а також відходи, що містять ПХД. 

Форми первинного обліку мають містити дані про компанію та технічного спеціаліста, які здійснюють обслуговування або ремонт, а також дати та результати перевірок наявності витоків.

Первинний облік відходів здійснюється по типових формах первинної облікової документації (картки, журнали, анкети). 

Відомості для первинного обліку відходів, які заносяться в ці документи, відповідають системі показників, необхідних для заповнення форм державної статистичної звітності та ведення паспорта відходів. Первинний облік відходів в Україні здійснюється за формою № 1-ВТ "Облік відходів, пакувальних матеріалів і тари", затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 7 липня 2008 року № 342.

Облік об’єктів, на яких утворюються, обробляються та утилізуються відходи здійснюється шляхом ведення реєстрової карти об'єктів утворення відходів (ОУВ) і реєстрової карти об'єктів оброблення та утилізації відходів (ООУВ). 

Реєстрові карти мають містити інформацію про розміщення, технічні та екологічні характеристики ОУВ та ООУВ, кількісні та якісні характеристики відходів, що утворюються, обробляються та утилізуються, та інформацію про поводження з ними. 

Реєстрові карти складаються відповідно до Інструкції про зміст і складання реєстрових карт об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, яка затверджена наказом Мінприроди N 41 від 17.02.99, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 березня 1999 р. за N 169/3462 «Про затвердження форми реєстрової карти об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів та Інструкції щодо її складання».

На підставі безпосереднього огляду, вивчення технічної документації і проведених досліджень обладнання, яке містить ПХД, здійснюється його відповідне маркування. Маркування має відповідати міжнародним або вітчизняним вимогам. Колір маркування має відповідати потенційній небезпеці обладнання. 

Позначення має бути досить великим та нанесено у той частині обладнання, де може бути легко прочитаним.

Для обладнання, в якому в результаті обстежень виявлена присутність ПХД з концентрацією більше 50 мг /кг рекомендується позначення із зазначенням, що міститься токсична речовина, з якою необхідне особливе поводження та видалення. Для обладнання, в якому в результаті обстежень не виявлена присутність ПХД, рекомендується позначення із позначенням, що вміст ПХД менше 1 мг/кг. Для обладнання, яке було очищене до прийнятних (менше 50 мг/кг) концентрації ПХД, рекомендується позначення із зазначенням, на яку речовину замінено, коли та чим, а також концентрацію ПХД у старій та новій речовині.

Зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, здійснюється на території юридичних осіб, які є власниками (розпорядниками) обладнання і відходів, що містять ПХД, або на спеціально створених комплексах. Порядок організації зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, регламентується Законом України «Про відходи». Зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, на території підприємства, повинно здійснюватися на спеціальних майданчиках з урахуванням типів обладнання, його кількості, стану, кількості та видів відходів, що містять ПХД. Допускається зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД:

  • в виробничих або допоміжних приміщеннях;
  • в стаціонарних та нестаціонарних складських спорудах (під навісними конструкціями);
  • на відкритих, пристосованих для зберігання обладнання майданчиках. Не допускається зберігання не упакованих конденсаторів, що містять ПХД, забрудненого ПХД грунту, ганчір’я та інших твердих відходів (за винятком забруднених будівельних конструкцій) на відкритих майданчиках. 

При організації зберігання забруднених ПХД будівельних конструкцій необхідно передбачити їх ізоляцію від контакту з навколишнім середовищем (укриття поліетиленовою плівкою, брезентом, іншими водонепроникними матеріалами). 

Всі місця зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, повинні бути віддалені від пожежонебезпечних джерел і розташовуватися на територіях, не схильних до повеней і затоплень. Приміщення, в якому зберігаються обладнання та відходи, що містять ПХД, має бути забезпечено природною або примусовою вентиляцією для запобігання шкідливого впливу випаровувань ПХД.

Місця (майданчики) зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, повинні забезпечувати можливість доступу для контролю їх стану. Складські споруди та відкриті майданчики повинні бути огороджені та ізольовані від сторонніх осіб. 20 У місцях зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, поверхня майданчика повинна мати водонепроникне і хімічно стійке покриття (бетон, керамічна плитка). Майданчик зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, по периметру повинен бути обвалований з висотою бортика, що дозволяє забезпечити збір всього обсягу ПХД при виникненні витоку. Зберігання обладнання та відходів, що містять ПХД, має здійснюватися в окремих відсіках (ділянках) для попередження перехресного забруднення поліхлорованими дифенілами іншого обладнання або змішування з іншими відходами.

Джерело: Технічний регламент поводження з поліхлорованими дифенілами (ПХД)

Більше про законодавче регулювання про поводження із відходами, які містять ПХД – у матеріалі системи «Онлайн-консультант еколога підприємства».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!