Новини

Повернутися до переліку новин

Жовківська філія ДП «Укрветсанзавод» знешкоджує трупи тварин «природнім» способом – скотомогильниками під відритим небом

Жовківська філія державного підприємства «Укрветсанзавод» збудована по типовому проекту у 1988 році. Призначення заводу згідно проекту є збирання та знешкодження трупів тварин та відходів м'ясо-рибопереробної промисловості, конфіскованої та небезпечної продукції для наступної її утилізації і переробки. 

Влітку цього року громадськість підняла питання про забруднення довкілля, страшну антисанітарію на підприємстві.

Сьогодні, 2 грудня, працівники Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» спільно з депутатами Жовківської районної ради, депутатами сільських рад навколишніх сіл, мешканцями та журналістами здійснили громадський екологічний контроль підприємства. 

Жахіття, яке побачили, шокувало всіх: у розваленому цеху стоїть один млин, який перемелював кістки разом з пір'ям. Подвір'я захаращене, надівкола гори кісток тварин, пір'я, шерсті. Установки із знешкодження тваринних решток та конфіскованої продукції на підприємстві ніякої немає. Технологія кагатування, по якій утилізують трупи тварин, полягає в складуванні решток тварин на території підприємства. 

Під час огляду підприємства на територію в'їхав автомобіль для відвантаження решток тварин. На наше запитання заступнику директора філії: «Де ж установка, в якій буде знешкоджено рештки тварин?», ми отримали відповідь: «Підприємство закупило цеглу і буде будувати піч, в якій спалюватиме рештки». 

У липні-серпні цього року ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, Державна екологічна інспекція у Львівській області, Жовківський райвідділ ГУ ДСНС України у Львівській області здійснювали перевірку діяльності філіїї на предмет дотримання чинного законодавства. Державними контролюючими органами виявлено ряд порушень, забруднення аміаком, азотом амонійним повітря, ґрунтів, а про відсутність обладнання із знешкодження трупів тварин та конфіскату перевіряючі служби забули згадати.

Навіть неозброєним оком можна сказати про забруднення ґрунтів на території підприємства, сморід не дає можливості там перебувати навіть взимку. Поблизу заводу знаходиться р. Свиня та населені пункти на відстані 2 км. Зграї ворон, собак та щурів є невід'ємним атрибутом такого об'єкту.

Незважаючи на такі порушення, державне підприємство працює, а контролюючі органи роблять свою роботу та "покривають" порушника.

Працівники ЕПЛ відіблали проби ґрунтів за межами підприємства, які будуть скеровані у спеціалізовану лабораторію для проведення досліджень, про результати повідомимо на сайті ЕПЛ. 

Громадськість вимагає від правоохоронних органів провести розслідування, від контролюючих органів - звернутися до судових інстанцій про закриття підприємства та очистити дану територію.

Алла Войціховська, еколог 1-ої категорії ЕПЛ
Email: alla.voytsyhovska@gmail.com

Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу ЕПЛ
Email: o.melen-zabramna@epl.org.ua
тел.: (032) 225-76-82

Джерело: econews.bei.org.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!