Новини

Повернутися до переліку новин

Зміни у правилах розробки нафтових і газових родовищ що варто знати?

Останні роки сфера видобутку перебуває в процесі активної дерегуляції, спрямованої на формування прозорого доступу та користування надрами. Черговим кроком став проєкт Мінекоенерго щодо приведення у відповідність Правил розробки нафтових і газових родовищ, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 15 березня 2017 року № 118 (далі — Правила).

Правила встановлюють основні вимоги до організації та здійснення розробки родовищ вуглеводнів та регламентують відносини суб’єктів господарювання та центральних органів виконавчої влади, що виникають під час користування нафтогазоносними надрами, з метою їх комплексного і раціонального використання.

При цьому, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в нафтогазовій галузі»   від 1 березня 2018 року № 2314-VIII внесені зміни до статті 35 Закону України «Про нафту і газ» від 12 липня 2001 року № 2665-III (далі — Закон № 2665), якими було скасовано необхідність введення родовища у дослідно-промислову та промислову розробку за рішенням Міненерговугілля та введення декларативного принципу погодження проєктів розробки родовищ.

Зокрема, статтею 35 Закону № 2665 передбачено, що введення родовища або окремого покладу в дослідно-промислову розробку здійснюється користувачем нафтогазоносними надрами на підставі проєкту дослідно-промислової розробки родовища (покладу) та проєкту його облаштування, інвестиційного проєкту (програми). Дослідно-промислова розробка родовища або окремого покладу здійснюється після подання затвердженого користувачем нафтогазоносними надрами протоколу затвердження проєкту дослідно-промислової розробки родовища (покладу) до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Але положення Правил все ще вимагають погодження проєктних технологічних документів на розробку родовищ центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці та здійснення державного гірничого нагляду, і затвердження центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі, що суперечить положенням закону.

Ключові позиції законотворця та на що потрібно звернути увагу, читайте детально із роз’ясненнями, від провідного експерта природоохоронної діяльності Людмили Хоміч, в журналі «Екологія підприємства» №7, 2020.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!