Новини

Повернутися до переліку новин

ЕкоКомітет рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроєкт 6004-д

Документ покликаний запустити в Україні процеси зеленої відбудови та екомодернізації промисловості.

Із його прийняттям в нашій країні розпочнеться поступовий перехід національних підприємств на європейські стандарти роботи і впровадження найкращих доступних технологій та методів управління. Україна виконає ще одну умову для отримання членства в ЄС, а також подбає про зростання економічних показників при зниженні негативного впливу на довкілля. 

“Проведення реформи і перехід на найкращі доступні технології та методи управління відкриє двері для залучення інвестицій в зелену відбудову України. Адже однією з умов, за якої міжнародні партнери готові інвестувати в українські проєкти, є досягнення екологічних стандартів”, – зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва. 

За її словами, бізнес не залишиться “сам на сам” у питаннях пошуку ресурсів на відновлення. Законопроєкт також закладає фінансові механізми для впровадження НДТМ – це і розроблення відповідної державної програми, кредитування, податкові пільги тощо.

Серед ключових тез, озвучених учасниками у рамках засідання: 

  • Уряд, Президент України та міжнародні партнери бачать відбудову України саме зеленою;
  • для бізнесу наразі відкриваються унікальні можливості залучити міжнародні кошти під впровадження довкіллєвих безпечних технологій;
  • донори готові надавати відповідне фінансування, незважаючи на війну в Україні. Наприклад, Уряд Німеччини виділить кошти на екомодернізацію українських підприємств. У рамках програми передбачено співфінансування декількох демонстраційних проєктів з впровадження бізнесом НДТМ – у розмірі до 2 млн євро кожен;
  • реформа продемонструє, що в нашій країні є свідомий бізнес, який очікує на входження України до ЄС, прагне розвиватися разом із європейськими підприємствами та готовий до зеленого відновлення України;
  •  фундамент подальшої відбудови України має бути закладений вже зараз. 

Нагадаємо, наприкінці травня цього року Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт 6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля”. 

Законопроєкт дозволить імплементувати європейську Директиву 2010/75/ЄС та розпочати довгоочікувану реформу зменшення та контролю промислового забруднення в Україні. Це є одним з наших зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС.

Відповідно до законопроєкту, для переходу на нові технології українська промисловість матиме майже 12 років: 4 роки на введення в дію висновків Найкращих доступних технологій та методів управління та ще 7 років можливості відступу для досягнення стандартів ЄС.

 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!