Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак: «Мінприроди першим пройде процедуру СЕО»

В Україні розпочато першу процедуру стратегічної екологічної оцінки (СЕО).  Так, 30 жовтня її розпочав проект Національного плану управління відходами.  Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. 

«Ми у Мінприроди розуміємо, що для органів  влади стратегічна екологічна оцінка – абсолютно нова процедура, якої ніколи не було в Україні, проте вона успішно діє в країнах ЄС. Ми першими розпочали таку процедуру.  Зараз її проходить розроблений нами проект Національного плану управління відходами. Маємо перевірити, наскільки безпечним для громадян та довкілля є можлива його реалізація. Оскільки  запропонований проект Плану передбачає створення відповідної інфраструктури управління відходами та стане основою для регіональних планів управління», - повідомив Остап Семерак. 

Читайте також: 12 жовтня вводиться в дію Закон України від 20.03.2018 р. No 2354-VIII «Про стратегічну екологічну оцінку»

Зокрема,  проект Нацплану у рамках проходження процедури СЕО буде відправлено заяву до Міністерства охорони здоров’я на визначення обсягу досліджень, що дозволить врахувати та передбачити можливі загрози  реалізації Нацплану для  громадян.  Також у процесі здійснення СЕО, зокрема, мають бути оцінені наслідки для таких компонентів довкілля як ґрунти, атмосферне повітря, водні ресурси, кліматичні фактори та проведено аналіз слабких та сильних сторін проекту Плану з точки зору екологічної ситуації.  Сама процедура СЕО триватиме щонайменше 45 днів. Інформація для громадського обговорення оприлюднена на сайті Мінприроди.

Обговорення триватимуть до 14 листопада. Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проекту Національного плану управління відходами подаються на електронну адресу: shorobura@menr.gov.ua. Довідкова інформація: 206-31-65. 

Нагадаємо, Україна  ухвалила  два  важливі євроінтеграційні закони: ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» та ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку». Останній вступив і дію 12 жовтня 2018 року. Завдання процедури ОВД перевірити  об’єкти, які збираються вести планову діяльність (будівництво або реконструкцію конкретного об’єкта) на дотримання екологічних вимог.

Натомість завдання СЕО – провести оцінку  стратегічних документів розвитку, наприклад, окремих населених пунктів, регіонів чи національних програм.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!