Новини

Повернутися до переліку новин

Україна ратифікує Конвенцію про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві №170

Відповідний законопроєкт був поданий до Верховної Ради Президентом України в рамках законодавчої ініціативи та вже пройшов схвалення в низці комітетів. Зокрема, на цьому тижні документ розглянули у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування, а також на засіданні Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. 

“Україна підписала Конвенцію ще у 1990 році, але з того часу жодних юридичних дій щодо її ратифікації не було здійснено. Сьогодні маємо виправити ситуацію. Фактично це стане ще одним кроком у побудові нової системи хімічної безпеки в нашій країні”, – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

За його словами, у поточному скликанні Верховна Рада вже прийняла важливе рамкове законодавство – схвалено Закон №2804-IX «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією». Документ є “центральним елементом загального пазла” хімічної безпеки країни. Адже з 2015 року ця сфера в Україні регулювалася лише окремими застарілими технічними регламентами. 

“Наразі на території нашої країни знаходиться понад 1000 об’єктів, які використовують у своїй діяльності близько 5 тис. тонн хлору та 213 тис. тонн аміаку. Тож маємо запровадити у себе загальноприйняті міжнародні рамки, які дозволять й далі рухатися в напрямку захисту людей та довкілля”, – наголосив Міністр.

Що дасть ратифікація Конвенції? Україна зможе привести свої стандарти хімічної безпеки у відповідність до найкращих міжнародних практик, а саме: 

  • встановити міжнародну класифікацію хімічних речовин та врегулювати правила поводження з ними;
  • створити систему надійного управління хімічними речовинами на робочих місцях на всіх етапах: від виробництва таких речовин до їх обробки, зберігання, транспортування, утилізації  тощо.
  • визначити сферу відповідальності роботодавців, чітко закріпити обов’язки та права працівників; 
  • посилити контроль на небезпечних виробництвах, як з боку роботодавців, так і з боку держави; 
  • визначити відповідальність держав, які здійснюють експорт хімічних речовин в Україну. 

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся які існують дії у випадку загрози та раптового виникнення хамічної небезпеки із матеріалу "Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!