Новини

Повернутися до переліку новин

10 «зелених» міст світу та українські зелені міста

Триває проект «ЕКОtransformation-2018» однією з номінацій якого є «green city». Вже зараз зі своїми екологічними проектами долучаються до участі м. Вишгород та Обухів Київської області, м. Львів та ін. Ми розповімо, як вирішуються екологічні проблеми в регіонах держави. Сподіваємося, що вже згодом і в Україні буде рейтинг зелених міст, як то від газети «The New York Times» чи британського видання The Telegraph, який спирався на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я.

За дослідженнями газети «The New York Times» було складено список з десяти міст світу, які відповідають і екологічним нормам, і високим стандартам рівня життя.

1. Окленд (Нова Зеландія)

2. Берлін (Німеччина)
Місто відповідає усім екологічним нормам, живе на повну та широко відкриває двері науковцям, митцям і звичайним туристам.

3. Барселона (Іспанія)
Щоб зробити місто більш сучасним та екологічним, місцева влада облаштувала багато будинків сонячними батареями, а також будує електростанції для підзарядки електромобілів та електроциклів – цей проект втілюють у життя з перспективою на майбутнє. Окрім цього, будуються міні-станції для переробки рослинної біомаси в теплову та електричну енергії.

4. Кейптаун (Південно-Африканська Республіка

5. Копенгаґен (Данія)
Копенгаґен — це місто мистецтва, екологічної чистоти й поєднання сучасного та класичного в архітектурі. Усі будинки будуються винятково за чіткими екологічними правилами – не дарма Данія посідає одне з перших місць у списку найкращих міст для життя. Взагалі, Данія – визнаний лідер у вирішенні питань клімату та енергетичної політики 
Незважаючи на прохолодний скандинавський клімат, Копенгаґен відомий розвинутою мережею велосипедних доріжок по всьому місту. Статистика просто вражає: кожен третій житель міста приїздить на роботу чи навчання на велосипеді!
Метрополітен запрацював у місті приблизно десять років тому. Сонячні станції метро та поїзди, що рухаються без водія, задовольняють всі екологічні вимоги.
Окрім того, влада має на меті зменшити на 20% викиди карбону до 2015 року. Частина енергії для Копенгаґена виробляється за допомогою вітру. А індустріальну гавань міста було ретельно очищено й тепер там працюють три публічних лазні. Вони, як не дивно, беруть воду для своїх потреб з моря.

6. Курітіба (Бразилія)
Курітіба відома своїм винятково чистим повітрям, ботанічним садом та безліччю парків, розкиданих по всій території міста. В середньому на навколишнє середовище виділяється близько 100 мільйонів доларів, що складає 5% від бюджету міста.

7. Монреаль (Канада)

8. Сантьяго (Чилі)
За громадський транспорт, щоправда, доведеться заплатити чи не найбільше у всій Південній Америці. Незважаючи на це, 2,4 мільйона людей користуються міським транспортом щодня. Але викиди машин все ж є досить важливою проблемою. Влада регіону намагається намагається поліпшити ситуацію, пропонуючи туристам та жителям Сантьяго взяти в оренду велосипед, та подорожувати по спеціальних смугах на дорозі.

9. Шанхай (Китай)
Нещодавно було виділено 8 мільярдів доларів на озеленення та очищення регіону, а також на створення та розвиток парків.

10. Вільнюс (Литва)

Одне із найзеленіших міст Європи є також політичним центром Європейського Союзу. Сімдесят відсотків мешканців рідко користуються свої автівками, надаючи перевагу автобусу, велосипеду чи власним ногам.

В той же час рейтинг десяти найбільш екологічно чистих міст світу очолила столиця Швеції Стокгольм (за версією британського видання The Telegraph, який спирався на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я).

Стокгольм, як наголошується в публікації, порівняно з 90-ми роками минулого століття значно скоротив викиди вуглекислого газу, а до 2050-мму році має намір повністю відмовитися від вугілля в енергетиці.

На другому місці – Веллінгтон (Нова Зеландія), на третьому – Канберра (Австралія). На четвертому місці опинилася Оттава (Канада), а п'яте посіла столиця Шотландії Едінбург. Також у десятку найчистіших столиць світу потрапили Монтевідео (Уругвай), Таллінн (Естонія), Гельсінкі (Фінляндія), Монако і Мадрид (Іспанія). Найбільш забрудненою зі світових столиць був визнаний Ер-Ріяд (Саудівська Аравія). Також в цей список увійшли Нью-Делі (Індія) і Доха (Катар).

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!