Новини

Повернутися до переліку новин

25 вересня у м. Переяслав відбудеться масштабна подія - ECOFORUM-2020 «The European Green Deal: виклики для України. Кругова економіка»

25 вересня у м. Переяслав відбудеться масштабна подія - ECOFORUM-2020 «The European Green Deal: виклики для України. Кругова економіка»

Сьогодні президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок спільно з командою Ecobusiness Group завітала з робочим візитом до м. Переяслав, що на Київщині, де провела зустріч з міським головою Тарасом Костіним.

У ході зустрічі підписано Меморандум про співпрацю в напрямку сталого розвитку громад в умовах децентралізації та досягнуто домовленостей про проведення масштабної події - ECOFORUM-2020 у м. Переяслав 25 вересня. Проєкт сприятиме впровадженню європейських підходів до екологічної політики, у тому числі до екологічної оцінки та налагодженню діалогу між владою, суспільством і бізнесом.

Захід передбачає виступи найвищого рівня та вирішує стратегічні питання екологізації підприємств та громад в умовах децентралізації та посилення інституційної спроможності ОТГ.

«Беручи до уваги складну соціально-економічну ситуацію в країні і Світі у зв’язку з пандемією COVID-19 та рецесією світової економіки, скорочення індексу промислового виробництва в Україні, надзвичайно важливими є спільні зусилля малих міст та об’єднаних територіальних громад в напрямку екологізації діяльності та експертного співтовариства», - зазначила Людмила Циганок, і додала: «Відбулися різкі скорочення у багатьох сферах державних витрат, у тому числі – на екологічні витрати.‎ Зважаючи на недостатню спроможність бізнесу у екологізації економіки, реалізації цілей Паризької угоди, реалістичним у сучасних умовах на найближчі роки вбачається для реалізації екологічних проектів механізм співфінансування з двох джерел - залучення фінансових ресурсів міжнародної допомоги та місцевих бюджетів. Це нові виклики, над якими спільно повинні працювати місцеві органи влади та експерти ПАЕУ»

Тарас Костін акцентував увагу, що у 2018 році ми затвердили План дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Переяслава до 2030 року, де взяли на себе зобов’язання зменшити викиди СО2 на 30%. Вирішення екологічних проблем — завдання складне і багаторівневе. Навіть за найбільш оптимістичного сценарію, наслідки зміни клімату випадуть і на наш вік, і на життя наступних поколінь. Вже сьогодні дітей потрібно навчати екології та формувати відповідну культуру поведінки, адже мабуть наразі дитячий приклад є найбільш дієвим з точки зору донесення інформації до жителів Переяслава. У місті роз’яснювально-практична робота проводиться кілька років, починаючи від малят дитсадка, учнів загальноосвітніх шкіл, та розповсюдження інформаційної друкованої продукції для дорослого населення, саме у частині роздільного збору сміття. Метою є збільшення кількості ресурсоцінної сировини зі складу ТПВ, та зменшення об’єму залишкового сміття, яке потрапляє на захоронення.

В місті існує проблема спалювання органічних відходів. Щоб вирішити цю проблему, влаштовано загальноміську компостну яму для вивезення органічних відходів.

Інспектори з благоустрою активно борються з паліями. Ними проводиться роз’яснювальна і попереджувальна робота, а в разі повторного порушення – складення протоколу.

У місті проведено реконструкцію вуличного освітлення шляхом заміни старих енергозатратних або ртутовмісних ліхтарів на сучасні, застосовуються Led-технології.

Комунальними підприємствами міста здійснюється переоснащення електрообладнання, результатом якого є значна економія енергоресурсів, а також зменшення викидів СО2.

Серед завдань форуму:

  1. Обговорити важливість та механізми реалізації Нової зеленої угоди ЄС та її значення для України
  2. Показати зобов’язання та можливості для ОТГ в сфері покращення якості довкілля
  3. Окреслити рішення основних екологічних проблем України у 2020 році
  4. Сформувати умови для відкритого діалогу між владою, суспільством і бізнесом

До участі у форумі запрошуються представники:

  • комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування (народні депутати)
  • Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів
  • Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а також
  • Голів ОТГ та міст
  • Голів природоохоронних департаментів ОДА
  • Голів галузевих Асоціацій
  • Представників міжнародних структур та фондів
  • Керівників підприємств, природоохоронних та інженерних служб

Захід буде присвячено найактуальнішим та гострим питанням:

  • Якою буде зелена дорожня карта для України, враховуючи вектори European Green Deal ?
  • Які фінансові механізми стимулювання екомодернізації та енергоефективності у промисловості найбільш ефективні в світі та в Україні
  • Про сучасні тренди ВДЕ в світі та можливості України. Енергоефективність та енергозбереження
  • Яких рішень для організації дієвого ринку управління промисловими відходами потребує Україна?
  • Про поводження з промисловими відходами нафтогазової галузі, видобувної, хімічної промисловості, металургії, фармацевтичної, цементної галузей тощо.
  • Що повинні знати в ОТГ про екологію грунтів, збереження біорізноманіття? та ін.

Особливістю спільного проєкту буде розроблення і впровадження заходів, що посилюють екологічні функції екосистем, підвищуючи їх екологічну стійкість, у результаті чого підвищується загальний рівень екологічної безпеки території, зменшується вплив глобального потепління, поліпшуються життєві умови громадян, підвищується рівень здоров’я та, як наслідок, зростає ефективність праці, рівень здоров’я, підвищується добробут, наповнюються місцеві бюджети на найвідповідальнішому етапі становлення громад.

Даний підхід буде позитивно сприйнятий на рівні громад, бо є традиційним для України, саме міцні громади в нашій державі завжди були стрижнем суспільства та осередком стабільності і сталого розвитку Нації.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!