Новини

Повернутися до переліку новин

Американці допомагають Запоріжжю підвищити енергоефективність держустанов

13 лютого 2018 у Запоріжжі відбувся інформаційний марафон «Енергоефективність та відновлювана енергетика на користь громадам. Успішні історії Запоріжжя». Учасники заходу обговорили нововведення, які пропонує проект а також відвідали дитсадок №100 та Міську лікарню №1, які модернізували в рамках реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку, розробленого експертами Проекту USAID.

У рамках проекту Агенства США з міжнародного розвитку USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» у 36 містах нашої країни планують впровадити нові технології енергоефективності та енергозбереження. Міста-партнери взяли на себе зобов'язання до 2020 року на 20% скоротити викиди СО2, а також замістити в енергетичному балансі міста природний газ альтернативними та відновлюваними джерелами енергії.

Одне зі міст, що вже активно впроваджує проект у життя – Запоріжжя. Зусилля зосередили на секторах централізованого теплопостачання, громадських і житлових будівлях, управлінні твердими відходами та використанні альтернативної енергії.

«Один з багатьох прикладів результатів нашої спільної роботи на сьогодні – це інвестиційний проект по реалізації енергоефективних заходів в 60 бюджетних будівлях Запоріжжя, серед яких 53 освітні заклади та 7 закладів охорони здоров’я. Фахівці Проекту USAID підготували документи для фінансування цього масштабного проекту в рамках програми розвитку муніципальної інфраструктури Європейського інвестиційного банку на суму € 16 млн.  Його втілення дозволить підвищити комфорт та умови перебування в цих закладах дітей та дорослих, і водночас скоротити споживання теплової енергії в цих будівлях до 60 %», - розповіла керівник Проекту USAID Діана Корсакайте.

Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, зазначив, що Україна має значний потенціал для розвитку відновлюваної енергетики. Для його реалізації Шафаренко пропонує встановлювати твердопаливні котельні та біотеплоелектроцентралі, що дозволить замістити більш ніж половину обсягів газу, який використовується на теплогенерацію.

«Щоб бізнес та інвестори були зацікавлені встановлювати твердопаливні котельні та біоТЕЦ, спільно з Держенергоефективності розроблено та Парламентом прийнято Закон України, яким запроваджено стимулюючий тариф на тепло «не з газу». Він становить 90% від тарифу на тепло з газу. Гарантований на законодавчому рівні тариф дозволяє завчасно прорахувати рентабельність проекту та залучити необхідні кредитні кошти», – підкреслив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!