Новини

Повернутися до переліку новин

Біля узбережжя Нідерландів хочуть використовувати ВЕС, щоб відновити фауну Північного моря

На вітровій електростанції Люхтердуйнен, розташованій за 23 кілометри від узбережжя Нідерландів, проводять експеримент з відновлення популяції морських тварин, в першу чергу устриць. Вчені впевнені, що підстави вітряків можуть стати для устриць новим будинком, тому що в цьому місці заборонена глибоководне виловлення, в тому числі ловля тралом. Пише ЕвроПульс

Незважаючи на належні передумови, перша спроба поселити під вітряками устриць закінчилася невдачею. З листопада 2018 року там прижилося тільки 15 % поселених там устриць. Як показав аналіз, інших устриць занесло піском. Тому цього разу вчені закріпили спеціальні клітини з устрицями вище над дном.

Вчені опускають устриць в спеціальних клітках-будиночках на дно — туди, де устриці можуть закріпитися. Через 5-6 місяців клітки піднімають, щоб оцінити стан устриць. Крім того, під час «інспекції» запускають підводні дрони, які допомагають вченим оцінити стан підводної фауни загалом.

Устриці зникли з Північного моря в XX столітті через надмірний вилов і погіршення якості води. Тим часом вони дуже важливі для морської екосистеми: по-перше, вони фільтрують воду, поліпшуючи її якість, а по-друге, залучають інших морських мешканців. Навіть ті нечисленні устриці, які вижили за підсумками першої хвилі експерименту, сприяли появі в районі вітряків крабів, мідій, морських зірок, кальмарів, які залишили там свою ікру, та інших морських мешканців, що раніше уникали цієї території.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!