Новини

Повернутися до переліку новин

Чому реформа державного екологічного контролю серед пріоритетів 2024 року?

Екологічна безпека та збереження живої природи – саме те, що запропонував світові Президент України Володимир Зеленський в пункті 8 Формули Миру. 

Серед важливих інструментів його виконання –  система державного екологічного контролю в Україні. Війна стала лакмусовим папірцем для екоконтролю. Інспектори роблять те, що не робив ніхто в світі. Збір інформації про військові злочини росії проти природи, обрахунок збитків довкіллю від війни – це робота Держекоінспекції. Від того, наскільки якісно та оперативно її зможуть виконувати інспектори та чи матимуть необхідне матеріально-технічне забезпечення, а лабораторії відповідне сучасне обладнання, залежить якість та обсяг доказової бази. А отже притягнення агресора до відповідальності в Міжнародних судах та стягнення репарацій для відновлення довкілля. 

Тож в часи стримування російської агресії, Україні потрібен інститут екоконтролю європейського зразка! 

Інший вектор – наближення України до Європейської родини. У останньому звіті  “Україна 2023” Європейська комісія надала нашій країні низку рекомендації на 2024 рік. Серед них – необхідність ухвалення закону про екологічний контроль та законодавства, що гармонізує його із законодавством про промислові викиди. Тож реформування застарілої системи екоконтролю та перехід на стандарти ЄС важливий!

Крім того, у воєнний час правопорушення у сфері природоохоронного законодавства і пов’язана з ними шкода довкіллю, не лише не припинилися, а в окремих випадках набули більших масштабів. Водночас вчасно виявити і припинити їх стало набагато складніше. 

Якою має стати нова система державного екологічного контролю в Україні? 

  • Наразі суть екоконтролю в Україні зводиться до притягнення підприємства-забруднювача до відоповідальності. Після проведення реформи основним підходом стане попередження шкоди довкіллю та відповідальність за його відновлення. Тобто у фокусі інспектора буде постійний моніторинг та збереження природних екосистем, а не очікування скарг та заяв і  точковий візит на підприємство. Служби патрулювання та оперативного реагування будуть на захисті природи цілодобово
  • Сьогодні один екоінспектор відповідає за 447 квадратних кілометрів. Після проведення реформи за ним буде закріплено відповідну територію в 75,5 квадратних кілометрів
  • Будуть змінені й підходи до фінансування, кадрової політики та зміцнення матеріально технічної бази
  • Прозорість заходів контролю та відкритість інформації буде забезпечено за рахунок застосунку ЕкоЗагроза. Він буде основним інструментом роботи кожного екологічного інспектора для фото та відеофіксації правопорушень і збору доказової бази

Для того ж, щоб збільшити спектр вимірювань та точність досліджень, у планах із залученням міжнародної допомоги створити 12 сучасних вимірювальних лабораторій на зразок європейських.

Вся ця концепція реформи вже прописана у проєкті Стратегії реформування системи державного екологічного контролю та операційному плані її виконання у 2024-2026 роках. Проєкт документу вже опублікований для громадського обговорення: https://bit.ly/3wP7m2h

Ми ж розпочинаємо серію публікацій про реформу, де ділитимемося аналітикою, міжнародним досвідом та нашими подальшими кроками.  

 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!