Новини

Повернутися до переліку новин

Запобігання диверсіям та терористичним актам: в Україні посилять контроль за обігом хімічних речовин подвійного використання

Цього тижня Кабінет Міністрів України схвалив Порядок формування та ведення переліку хімічних речовин подвійного використання. Це ті речовини, які можуть бути використані як у промислових і наукових цілях, так і для виготовлення зброї чи вибухових пристроїв.

“Щоб запобігти будь-яким загрозам тероризму та диверсій важливо встановити дієвий контроль за обігом хімічних речовин подвійного використання. Відтак у рамках реформи системи хімічної безпеки Україна продовжує переймати європейський досвід у цих питаннях”,  зазначила заступниця Міністра Олена Крамаренко. 

За її словами, Порядок ведення переліку хімічних речовин подвійного використання розроблено на виконання євроінтеграційного Закону “Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією”

Такий перелік формуватиме Міндовкілля та оприлюднюватиме у формі відкритих даних на ЕкоСистемі. На його основі створять перелік підприємств, на яких зберігаються або використовуються подібні речовини. Це дозволить  державі зосередити увагу на найбільш вразливих місцях та зменшити ризики виникнення хімічних інцидентів і надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, у грудні 2022 року в Україні був прийнятий Закон “Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією”. Це рамковий євроінтеграційний документ, що дозволить Україні виконати частину євроінтеграційних зобов’язань, а також подбати про захист українців і довкілля. Закон став базисом для розбудови національної системи управління хімічними речовинами за європейськими стандартами. Документ розроблено Міндовкілля за підтримки OSCE projects in Ukraine / Проєкти ОБСЄ в Україні.

 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!